Bu sezon iklim değişikliği, hava şartları ve Mildiyö hastalığı sebebiyle zor bir dönem geçiren ve büyük oranda verim kaybı yaşayan üzüm üreticisi, hem TARİŞ’in açıkladığı 7 numara üzüm için açıkladığı 45 TL’ye hem de TMO’nun bu yıl fiyat açıklamasına tepki gösterdi. 
CHP Manisa Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca, ilçeye bağlı Karağaçlı mahallesinde üzüm üreticilerini ziyaret ederek hem fiyat konusundaki beklentileri hem de yaşanan sıkıntılar hakkında bilgi alışverişinde bulundu. 


“5 TON ÜZÜMLE TRAKTÖR ALIRKEN, ŞİMDİ 9 TON ÜZÜMLE ALAMIYORUM”
Ziyarette yaşadığı sıkıntıyı dile getiren üzüm üreticisi Mustafa Demir, TARİŞ’in kalitesi düşük olan 7 numara kurum üzüm açıkladığı fiyatın üreticinin beklentisini karşıladığını dile getirdi. 
Üzümcünün bu yıl kara bir yıl yaşadığına dikkat çeken üretici Demir yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Üzümcü olarak bu yıl kan ağlıyoruz. Şuan ki fiyatlar bize sürdürebilir anlamında çiftçilik yaptırabilecek durumda değil. Bu şartlar çocuğumuzla yazın ve kışın 365 gün bu topraklarda boğuşuyoruz. Nasıl ata tohumu varsa bizimde atamız toprak. Çiftçi olmadığı zaman şehirdeki insanlar hayatta yaşayamaz. Bu şartlar içinde biz nasıl ekmek kazanacağız. Ben çoğuma nasıl düğün yapacam veya bir gelecek hazırlayacağım. 2013 yılın başında 5 ton üzüme traktör aldım. Şuan ise 9 ton üzüm satım bir traktör alamıyorum. Sergide üzüm toplama makinesi 200 bin TL’ye aldım. Şuanda b.u şartlarda 4 ton üzüm satmam gerekir ki bu makineyi alabileyim. Almak mecburiyetindeyim. Çünkü işçi yok. Bir yandan çiftçi olarak kendini yenilemek mecburiyetindesin. Makineleri krediyle alıyorum. Kazancımız 3 kuruş, 2 kuruşu da krediye gidiyor. Bir kuruşu ile geçinmeye çalışıyorum. Ben kazanamadığım için ek olarak yevmiye işçiliğe gidiyorum. Benim çiftçiliğim nerede kaldı o zaman.”

AK Parti İlçe Başkanı kafaları karıştırdı AK Parti İlçe Başkanı kafaları karıştırdı


TARİŞ’in açıkladığı fiyatın beklentinin altında olduğunu söyleyen üretici Demir sözlerini şöyle sonlandırdı: “TARİŞ’in açıkladığı 45 TL fiyat bizim beklentilerimizin çok altında kaldı. Şuan en düşük 55 TL ile 65 bandı arasında olması lazım. 55 TL normal üzüm, 65 TL organik üzüm olması gerekir. En kötü şartlarda böyle olması gerekir. Geçen yıl TMO 27 TL’ye üzüm aldı. Ancak üreticiye 23 TL’den ödeme yaptı. Bize resmen ölün diyorlar yani. Ya öldürecekler ya süründürecekler. Başka çaresi yok. Üreticinin hali şuanda bu durumda.”
“TMO FİYAT AÇIKLAMASIN”
3 yıldır üzüm taban fiyatını belirleyen TMO’dan bu yıl fiyat açıklaması beklemediklerini söyleyen üzüm üreticisi Baki Adıyaman ise, TARİŞ’in açıkladığı 45’lik fiyata rağmen üzümün şuanda piyasada 40-43 TL bandında satıldığını söyledi. 
Üretici Bakı Adıyaman şöyle konuştu: “Biz TMO’nun bu yıl üzüm fiyatını açıklamasını istemiyoruz. Çünkü geçen yıl açıkladı ve üzümün fiyatının yarı yarıya düşmesine sebep oldu. Bu sene alınan üzüm fiyatı 40 TL ile 43 TL arasında. Bu yıl bağlardaki hastalıklardan dolayı üreticinin bağlardan aldığı verim düşüklüğü inanılmaz derecede. Geçen sene 7 ton üzüm alan bu sene yaklaşık 2 bin-2250 kilogram üzüm alıyor. Bu üzümü 60 TL’ye satsam ancak maliyeti karşılayabiliyor. İşçinin maliyeti geçen yıl 220 TL’ydi. Bu yıl 650 TL’ye çıktı. Ben 3 gün üzüm kestirdim 50 bin TL sadece işçiye para ödedim. 50 TL’ye sattığımızı düşünelim sadece bir dönümün parası sadece işçi maliyetine gidiyor. Geçen yıl mazotu 20 TL’ye alırken, bu yıl 40 TL’ye yükseldi. Böyle giderse çiftçi ne ekecek.”


“BÖYLE GİDERSE TÜRKİYE 3-4 YIL İÇİNDE KITLIK YAŞAYACAK”
Artan maliyetler sebebiyle üreticinin bu yıl büyük sıkıntı yaşadığına dikkat çeken üretici Baki Adıyaman, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bağımın yanına buğday ektim. 8 dönüm buğdayda 3 bin 400 kilogram aldım. TMO ton başına buğdayı 8 bin 250 TL olarak açıkladı. 1,5 ay römorkta tuttum. TMO’dan sıra alabilmek için. 1,5 ay sonra benden kilosu 7,5 TL’ye buğdayımı aldı. Param hala ödenmedi. Bir ay geçti. Domates ektim, 2,80 TL’ye kontrat yaptım. Fabrikalar 2,30 TL’ye domatesi aldı. Maliyetler çok yüksek. Böyle giderse Türkiye 3-5 yıl içerisinde kıtlıkla karşı karşıya kalacak. Çünkü üreticinin üretim yapabilmesi için gücü kalmadı. Tarım Kredi Kooperatifi Allah’tan vadeli olarak mazot veriyor. Bir petrol şirketinden bunu alamazsınız. Tarım Kredi’de mazot vermezse çiftçi asla ekim yapamaz. Bu gidişle çiftçinin kalacağını sanmıyorum. Benim bir tane oğlum var. Ama çiftçilik yapmasını istemiyorum. Manisa’da sanayiye gönderiyorum. Çünkü çiftçilikle geçimini sağlayamaz. 25 yıl önce çiftçilikten güzel paralar kazanıyorduk. Şimdi kazanamıyoruz. Şimdi babadan kalan bağlarımızı satmak zorunda kalacağız.”
“65 TL’NİN ALTINA ÜZÜM SATARSAK BATARIZ”
CHP’li Gürtunca’nın ziyaretinde başka bir üzüm üreticisi Sait Adıyaman ise, üzümün fiyatının en az 65 TL olması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Çiftçiliği artık bize bırak diyorlar. Bizim yaptığımız iş bu şartlarda rezillik. Malımızı alıyoruz gidiyoruz fabrikacıya boyun büküyoruz ve ‘Bunu kaça alırsın’ diyoruz. Sanayici bir çay bardağı yapmış koymuş rafa 5 TL diyor. Bizim öyle bir şansımız yok. Ne odalarımız çalışıyor ne de devlet bize destek oluyor. Nereye kadar gidecek bu iş. 65 TL’nin altına üzüm satarsak batarız. TARİŞ 45 TL açıkladı. Ama devamı yok. Durumumuz hiç belli değil. Devletin gözüne bakıyoruz.”


“ÜRETİCİNİN OKUL ÇANTASI ALACAK DURUMU YOK”
Üzüm üreticilerinin sıkıntılarını dinleyen CHP Şehzadeler İlçe Başkanı Hakan Gürtunca ise şuanki piyasada üzüm fiyatlarının beklentinin altında olduğunu belirterek, üreticinin çocuğuna okul çantası alacak durumunun olmadığını ifade etti. 
CHP’li Gürtunca ziyaretle ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadele yer verdi: “Bende çiftçiyim ve üzüm üretiyorum. Bu sene hastalık, maliyetler, işçi paraları bir yandan belimizi büktü. TARİŞ 7 numara kuru üzüme 45 TL fiyat açıkladı. Güya piyasayı düzenlemek için açıkladı. Açıkladığı fiyat ise ucu açık bir fiyat. 45 TL ‘Tamam iş bitti’ anlamına gelmiyor. Güncellemelere göre bu fiyat daha da yukarı gidecek. Bu nedenle üreticilerimize bir kez daha sesleniyorum. Babanızın sattığı gibi üzümü satın. İhtiyacınız kadarı satın. Bizim işçi, mazot, gübre, ilaç paramız yüzde 200 arttı. Geçen sene 27 TL’ye sattığımız üzüm şimdi en az 60 TL’ye satılacak ki üretici girdiği kapıdan çıkabilsin. İnsanlar 50 TL, 45 TL bandındaki üzüm fiyatını ‘Fena değil diyorlar. Bu arkadaşlarımız hesap kitap bilmiyor. Maliyetler belli. Böyle giderse kıtlıkla karşı karşıyayız. ‘Manisa’nın üzümü artık güldür yüzümü’ diyoruz. Artık biraz gülelim. Artık gençlerimiz ve çocuklarımız çiftçiliği bıraktı. Bu gidiş hiçte iyi bir gidiş değil. TMO şuana kadar fiyat açıklamadı. Açıklamasında. 60 TL’nin altında açıklayacağı rakam piyasayı bozar. Onun için TMO 60 TL’nin üzerinde fiyat açıklayacaksa başımız gözümüz üstüne. Ayrıca devletimizin üreticisine destekleme yapmasını bekliyoruz. Üzüm üreticimiz şuanda bir yandan ağlıyor bir yandan ise rezilliği dibine kadar yaşıyor. Üreticinin çocukları okullara başladı. Çocuklarına okul çantası alacak para yok.”   [ilgili-haber=31635]