Türkiye’de üzümünü başkenti olan ve yılda ortalama 600 milyon dolarlık döviz elde eden Manisa’da dünyaca ünlü çekirdeksiz üzüm hasadı başladı. Üreticiler 20 Ağustos Cumartesi Günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet Meydanı’nda açıklayacağı üzüm alım fiyatını bekliyor.
1 milyon dekar bağ alanının bulunduğu Manisa’da sabah erken saatlerde toplanan üzümler sergide kurutulmaya bırakılıyor. 11 hafta-10 gün boyunca sergide kuruyan üzümler sonra toplanıp dünyanın birçok ülkesine ihraç edilecek. Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Güzelköy Mahallesi’nde üzüm hasadı yapan işçileri ziyaret etti.
Üzüm toplayan işçileri ziyaret eden Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, “Girdi maliyetlerinin altında kalmamak üzere çiftçimizin evine ekmek götürebilmesi için Sayın Cumhurbaşkanımız ilk defa Manisa’da üzüm fiyatı açıklamak için mitinge gelecek. Cumhurbaşkanımız bu çiftçilerin emeğine, girdi maliyetlerini ve enflasyonu göz önünde bulundurarak üzüm taban fiyatını en iyi şekilde açıklayacağından ümitliyiz. Buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan biz de bir söz vardı ‘Ağanın eli tutulmaz’ derler. Biz de Cumhurbaşkanımızın eli tutulmaz, diyerek vicdanına bırakıyoruz ve çiftçimizi mağdur etmeyecek bir fiyat bekliyoruz.” dedi. Altındağ, TMO’ya büyük görev düştüğünü, TMO’nun üzüm alım yerlerini artırması gerektiğini kaydetti.
TMO’ya büyük görev düşüyor
Üzüm deyince Manisa’nın akla geldiğini kaydeden Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, “Manisa üzümün yüzde 85’ini üretiyor. Bizim için çok stratejik bir ürün. Manisa’da çiftçilik yapan her aile üzüm bağıyla uğraşır. Bir yıllık bir emeğin karşılığı. Bir yıldan bu yana ülkemizde ve dünyanın yaşadığı gelişmelerden olaylardan dolayı girdi maliyetlerimiz yüzde 150 ile yüzde 300-400 arasında bir oranda değişti. Bu da üreticimizi zor duruma düşürdü. Kolay değil bu fiyatlarla bu ürünü elde etmek. Çiftçilik üstü açık bir fabrika. Kolay değil, soğuğu, karı, donu, yağmuru, hastalığı bugüne kadar geldik. Cumhurbaşkanımız bu çiftçilerin emeğine, girdi maliyetlerini ve enflasyonu göz önünde bulundurarak üzüm taban fiyatını en iyi şekilde açıklayacağından ümitliyiz. Bu arada geçtiğimiz günlerde AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay başta olmak üzere ofis müdürlerimizle yaptığımız görüşmelerde bunları hep dile getirdik. Girdi maliyetlerinin yüksek olduğunu ve açıklanacak fiyatların bunun altında olmaması gerektiğini ve şuanda biz fiyat belirlemediğimizi ve fiyatı tamamen Cumhurbaşkanımıza bıraktığımızı belirttik. Sağ olsun bu sene vekillerimiz bu sene bunun üzerine düştü. Sayın Cumhurbaşkanımızın Manisa’ya üzüm açıklamaya gelmesinden oldukça ümitliyiz. Sadece fiyat değil. Burada TMO’ya da büyük görev düşüyor. Bununla ilgili de bir çalışma yaptık. TMO’nun alım yerlerini çoğaltması ve alım sırasında çiftçimize zorluk çıkarılmaması için gerekli çalışmalarımızı yaptık. Vatandaşın hakkı neyse onun verilmesi ve hızlı bir şekilde alım olması için çalışmalar yaptık. Bu da önemli. Fiyat açıklamışsın almamışsın bir önemi yok. Ofisin hızlı bir şekilde çalışması lazım.” dedi.
Çiftçi enflasyon karşısında ezilmesin
Manisa’daki organik üzüm üreticilerinden biri olan Hilmi Cihan Yeltepe, “Bu sene beklentimiz enflasyon farkı kadar Cumhurbaşkanımızın iyi bir fiyat vermesi. Buraya gelerek açıklayacak olmasından dolayı ümidimiz de beklentimiz de çok. Çiftçi enflasyon karşısında ezilmesin. Ona göre bir fiyat verirse çok mutlu olacağız. Sezon güzel gidiyor. Havalar sıcak, üzümü sermeye müsait Allah yağmur da vermezse tertemiz kaldıracağız üzümümüzü. Bu sene iyi bir sene olacağını umuyoruz.” dedi. CÜNEYT HASÇELİK