Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde çalışan Ziraat Yüksel Mühendisi Dr. Güneş Kacar, üzümde rekolte tahmin çalışmaları hakkında saha çalışmaları ve ekiplerin il bazında yaptıkları değerlendirmeler hakkında bilgilendirme yaptı.

Üzümde hasat öncesi rekolte çalışmaları

Rekolte çalışmalarının nasıl yürütüldüğü ve etkilerinin neler olduğunu açıklayan Ziraat Yüksel Mühendisi Dr. Güneş Kacar,

“Rekolte hasat tarihinde meydana gelebilecek toplam üzüm veriminin tahmin edilmesidir.

 İlimiz yaş ve kuru üzümünün ihracatında lider konumunda olduğundan ilimizde yapılacak olan rekolte tahmin çalışmaları büyük bir önem arz etmektedir. Manisa’da her yıl gerçekleştirilen üzüm rekoltesi tahmini bölgenin ekonomik ve tarımsal dinamikleri açısında da büyük bir önem taşımaktadır.

Ekran Görüntüsü 2024 07 20 120427

Üzüm yetiştiricilerimiz tahminleri değerlendirerek, ürünlerine pazarlama ve fiyatlandırma stratejilerini de bula gör belirlerler. Ayrıca tahminler üretim planlama açısında önem taşır. Men düşmenin başlamasıyla birlikte rekolte tahmin çalışmaları da başlar.

Üzümde rekolte tahmin çalışması bakanlığımızın il müdürlükleri koordinatörlüğünde ilçelerimizde çalışmakta olan teknik personellerimizde eşliğinde araştırma enstitüleri, ticaret borsası, ihracatçı birlikleri, üretici birlikleri ve ziraat odalarının da katılımıyla gerçekleşir. İlimizde bu çalışmalar bağcılığın yoğun olarak yapılmakta olduğu 10 ilçede toplamda 90 kişiden oluşan bir ekiple gerçekleştirilmektedir.

Üzümde hasat öncesi rekolte çalışmaları

Çalışma üzümüm değerlendirme şekline göre sofralık çekirdekli çekirdeksiz, kurutmalık çekirdekli çekirdeksiz, şaraplık ve şıralık olarak yürütülmektedir. Salkım ağırlığı tahmini yapıldıktan sonra asma başına verim tahmini gerçekleştirilir. Daha sonra bu verim bağım verimine oranlanır ve bu yolla önce ilçenin daha sonra ilimizin toplam rekoltesi tahmin edilir. Bu yıl gerçekleştirmeye başlayan rekolte tahmin çalışmalarının tüm üreticilerimiz için verimli olmasını dileriz”  şekilde konuştu.

Manisa’dan çok anlamlı ‘Narin’ tepkiler Manisa’dan çok anlamlı ‘Narin’ tepkiler

Üzümde hasat öncesi rekolte çalışmaları

Muhabir: RESULENUR KANTAR