Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün işbirliğinde düzenlenen toplantıda üzüm rekoltesine ait rakamların üretim amacı doğrultusunda, çeşit bazında nasıl tahmin ve tespit edileceği üzerine eğitim verildi.
"Rekolte Çalışması Önemlidir"
Tolantıda konuşan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa'da sadece kuru üzümden 500 milyon dolarlık ihracat geliri elde edildiğine vurgulayarak: “Üzüm, İl Müdürlüğü olarak çok fazla mesai harcadığımız bir ürün. Yıl boyunca bu konuda pek çok görüşmeler ve toplantılar gerçekleştirmekteyiz. Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, İhracatçılar Birliği ile sürekli temas halindeyiz. Sultani Çekirdeksiz Üzümün yüzde 85’inin üretildiği İlimizde yıl boyunca çalışmalar devam eder. Piyasaların arz talep dengesine göre belirlendiği bu dünyada, elbette ki üretilen miktarların ne olduğu hem iç hem de dış piyasanın beklediği bir bilgidir. Rekolte çalışması bu anlamda çok önemlidir." şeklinde konuştu.
"Üzüm Alımları gerçekleştirmekteyiz"
Son yıllarda Toprak Mahsulleri Ofisi de regüle etmek amacıyla piyasa girdiklerini söyleyen Öztürk, "Üzüm alımları gerçekleştirmektedir. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yapacakları aksiyonları, hazırlıkları, depo planlamaları, tüm bunlar belirlenecek rekolte çalışmalarına göre planlanır. Dolayısıyla bu rekoltenin en az hata payı ile ortaya konulması önem arz etmektedir” dedi.
Öztürk Toplantının Önemini Vurguladı
Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, İhracatçı Birlikleri ve Bakanlık personellerinin ortak çalışmalarıyla rekolte tahminlerinin yürütüldüğünü belirten Öztürk sözlerini şöyle tamamladı: “Bu son derece önem arz eden teknik iş de görev alan arkadaşları saha çalışmalarında teknik çalışmalara uygun hareket etmeye davet ediyorum. Bu tür toplantıları oldukça önemli buluyorum. Doğru rekolte tahmini, sahanın da bundan sonra doğru bir şekilde yönetilmesini beraberinde getirecektir.”
Ege İhracatçı Birlikleri Ziraat Mühendisi Oğuz Aşçıoğul, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yetiştirme Tekniği Bölüm Başkanı Dr. Oğuzhan Soltekin sunumlarını gerçekleştirmesinin ardından toplantı katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla sona ederdi. Sonraki bölümde ise Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde uygulamalı saha çalışması gerçekleştirildi. [ilgili-haber=25840]