Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’de bankaların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından elde ettiği faiz geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 194 oranında bir artış gösterdi.

20 Eylül Cuma Altın Fiyatları 20 Eylül Cuma Altın Fiyatları

Bu artış, ülke genelinde kredi kartı borçlarının ve faiz oranlarının önemli ölçüde yükseldiğine işaret ediyor. BDDK'nın raporuna göre, bankaların bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından elde ettiği toplam faiz geliri, 2 trilyon 31 milyar 982 milyon TL’ye ulaştı. Bu gelirin 717,6 milyar TL’si bireysel borçlardan elde edildi. Bireysel kredi borçları bir yıl içinde yüzde 24,4 oranında artarak 1 trilyon 760 milyar 278 milyon TL’ye çıkarken, kredi kartı borçları ise yüzde 80,3 oranında bir artışla 1 trilyon 545 milyar 480 milyon TL’ye yükseldi.

Vatandaşlar Borç Batağına Saplandı!  (1)

Bu borçların 1 trilyon 16 milyar TL’sini taksitsiz kredi kartı borçları oluşturdu. Son dönemde temel ihtiyaçlar, market ve sağlık harcamalarında kullanılan taksitsiz kredi kartı borçları da dikkat çekici bir şekilde arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre bu harcamalar yüzde 124,5 oranında bir yükseliş gösterdi. 

Alım gücü düşüşte!

Kredi borçlarının takibe dönüşüm oranı da artış gösterdi. Geçen yılın temmuz ayında yüzde 1,60 olan takibe düşme oranı, bu yıl temmuz ayında yüzde 1,68’e yükseldi. Takipteki alacaklardan alınan faiz, yüzde 147,5 oranında artışla 22 milyar 630 milyon TL’ye ulaştı. Bu veriler, Türkiye’de yüksek enflasyon ve sıkı para politikalarının etkisiyle vatandaşların alım gücünün düştüğüne ve borçlanmanın arttığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu durumun uzun vadede ciddi ekonomik etkiler yaratabileceğini belirtiyor.
Vatandaşlar Borç Batağına Saplandı!  (2)

Muhabir: ALİ GÖZEN