Dünya Ekonomik Forumu, bu hafta 2024'ün En İyi 10 Yükselen Teknolojisi raporunu yayınladı.

İsviçre merkezli düşünce kuruluşunun raporunda, yapay zekanın (YZ) "bilimsel keşifler için" ilk sırada yer aldığı belirtilirken, YZ alanındaki gelişmelerin özellikle sağlık alanındaki araştırmaları tamamen dönüştürdüğü, hastalıklara ilişkin yeni bakış açıları sağladığı ifade edildi.

Raporda, yapay zekanın araştırmacıların yeni malzemeleri anlamaları ve insan vücudu hakkında bilgi edinmeleri üzerindeki etkisine büyük vurgu yapıldı.

Kullanıcı verilerini korumaya yönelik dijital araçlar ve ilkeler olan “gizliliği artıran teknolojiler”, “sentetik veriler” aracılığıyla tıbbi araştırmalarda faydalı olan güvenli veri paylaşımını mümkün kıldığı için ikinci sırada yer aldı.

Şehrin kokusu parfüm oldu Şehrin kokusu parfüm oldu

Sıradan duvarları kablosuz iletişim bileşenleriyle kaplı yüzeylere dönüştüren yeni yüzey teknolojisi olan “yeniden yapılandırılabilir akıllı yüzeyler” üçüncü sırada yer aldı.

Mobil ağ erişimini uzak bölgelere genişletmek için uçak ve balon gibi sistemler kullanan "yüksek irtifa platform istasyonları" ise raporda dördüncü sırada yer aldı. Raporda, bu teknolojinin dünya çapında yaklaşık 2,6 milyar insanı bir araya getirmeye yardımcı olduğu belirtildi.

Eş zamanlı veri algılama ve iletimi sağlayan ve "entegre algılama ve iletişim" olarak adlandırılan 6G ağlarının gelişi beşinci sırada yer aldı. 6G ağları, tarım, çevre koruma ve şehir planlamasına yardımcı olmak için izleme sistemlerine olanak tanır.

Sanal ve artırılmış gerçeklik bilişimi gibi "sürükleyici teknolojiler", altyapıda büyük ve hızlı ilerlemeler sağlanmasına yardımcı olarak tasarımcılar ve diğer profesyoneller için altyapı doğruluğunu, güvenliğini ve sürdürülebilirliğini sağladığı için altıncı sırada yer aldı.

Sürdürülebilir bir soğutma çözümü olan "Elastokalorikler" ise küresel sıcaklıkların artmasıyla birlikte soğutma çözümlerine olan ihtiyacın da artması ve elastokaloriklerin mekanik stres altında ısıyı serbest bırakıp emmesi nedeniyle mevcut teknolojilere sürdürülebilir bir alternatif sunması nedeniyle listede yerini aldı.

Raporda, "karbon yakalayan mikropların" ortaya çıkışı dikkat çekti; bu, iklim değişikliği yükünü azaltmak için emisyonları biyoyakıta dönüştürmek amacıyla tasarlanmış organizmaların kullanılması anlamına gelen sekizinci sırada yer aldı.

Tek hücreli proteinlerden, alglerden ve gıda atıklarından elde edilen sürdürülebilir yemler olan "alternatif hayvan yemleri" de dokuzuncu sırada yer aldı.

Son olarak, milyonlarca insana umut veren, genetiği değiştirilmiş organ nakli, yani "genomik" onuncu sırada yer a

Kaynak: AA