Manisa’nın Ahmetli ilçesinden yaşayan 71 yaşındaki Mehmet Erbil, doğaya olan tutkusu ve emekleriyle çevresine örnek oluyor. Devlet Demir Yollarında, yol kontrol memurluğu görevi yapan ve buradan emekli olan Erbil, hayatını çevreye adayan bir doğa gönüllüsü. Gençlik yıllarında, doğa aşığı ‘Manisa Tarzanı’ lakaplı Ahmet Bedevi ile tanışması, onun yaşamındaki dönüm noktalarından biri olmuş. Bu karşılaşma, Erbil'in doğayla kurduğu bağın temelini atmış ve o günden beri dağları ağaçlandırma mücadelesi veriyor. Erbil sadece ağaçlandırma yapmakla kalmıyor yaban hayvanları içinde suni göller yapıyor. 

Yaşayan Tarzan Mehmet Erbil 55 Yılda Binlerce Fidan Dikti (4)

55 yıla 10 bin ağaç, 5 gölet sığdırdı

Diktiği ağaç fidanlarının parasını kendi cebinden karşıladığını söyleyen Mehmet Erbil, emeklilik yıllarını dinlenerek geçirmek yerine yaşına rağmen hala ağaç dikmeye devam ediyor. Manisa’nın dağlarına ve demiryolu güzergâhına bugüne kadar yaklaşık 10 bin fidan diken Erbil, her bir fidanla geleceğe nefes oluyor.  Evli ve 2 çocuk babası olan Mehmet Erbil’in en büyük destekçisi ise eşi. 

Kendisine ‘Manisa Tarzanı’ Ahmet Bedevi’yi örnek alan Erbil’in doğa aşkı ağaç dikmekle de sınırlı kalmıyor. Son yıllarda yaban hayvanlar içinde suni göletler yapmaya başlayan Erbil, “Yazın hayvanlar susuz kalıyordu. Bende onlar için suni göletler yapmaya başladım. Bugüne kadar 5 tane göl yaptım” diyor.

Yaşayan Tarzan Mehmet Erbil 55 Yılda Binlerce Fidan Dikti (3)

20 kilometre yol onu durduramadı

Son 4 aydır ise, Ahmetli’nin Karadede dağlarındaki Kumludere vadisinde yeni bir projeye imza atıyor. 71 yaşındaki bu doğa sevdalısı, elleriyle kazdığı yapay bir gölle, bölgedeki yaban hayvanlarına su kaynağı sağlamayı amaçlıyor. Kazma ve kürekle her gün ortalama 20 kilometrelik yol kat ederek bu gölü inşa eden Erbil, sadece kendi mücadelesiyle bu işe hayat veriyor. Tam anlamıyla bir doğa kahramanı olan Erbil, bölgeyi her gün ziyaret ederek çalışmalarına devam ediyor.

Yaşayan Tarzan Mehmet Erbil 55 Yılda Binlerce Fidan Dikti (1)

“Doğa bizim geleceğimiz”

Doğa sevgisini her fırsatta dile getiren Mehmet Erbil, "Doğa bizim geleceğimiz. Bu ağaçlar ve göller, gelecek nesiller için birer miras. Bu topraklarda yaban hayatı sürsün diye uğraşıyorum, her bir canlı suya ve yeşile muhtaç. Elimden ne gelirse yapmaya devam edeceğim," diyor.
Erbil’in özverisi, sadece yaban hayvanları için değil, doğaya saygı duyan herkes için ilham kaynağı. Kendi çabalarıyla oluşturduğu göl, bölgenin yaban hayatı için hayati bir kaynak.

Manisa’nın bu sessiz kahramanı, doğaya kattığı her damla suyla, geleceğe büyük bir iz bırakıyor. Mehmet Erbil gibi insanlar, doğanın korunması ve yaban hayatının devamı için umut ışığı olmayı sürdürüyor.

MCBÜ Binalarda Enerji Verimliliği Başarı Belgesi Aldı MCBÜ Binalarda Enerji Verimliliği Başarı Belgesi Aldı

Yaşayan Tarzan Mehmet Erbil 55 Yılda Binlerce Fidan Dikti (2)
 

Muhabir: EYLEM TUNÇ