Kişisel banka hesaplarına, yabancı kişilerden gelen para miktarı ‘yanlış gönderilmiş’ denilerek iadesi isteniyor ve bunun üzerine yurt dışından gelen paraların insanlar üzerinden aklanıyor. Bu sebeple bu parayı çekip kullanmanın sakıncalı olduğunu ve dolandırıcılık faaliyetine girdiğini uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Son yıllarda dijital teknolojilerin gelişimi, hayatı kolaylaştırdığı kadar çeşitli dolandırıcılık faaliyetlerini de beraberinde getirdi. Özellikle dijital bankacılık platformlarında, kara para aklama yöntemlerinde artış yaşanıyor. Uzmanlar, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Kara para aklama olayları genellikle bireylerin kişisel banka hesaplarına tanımadıkları kişilerden para gönderilmesiyle başlıyor. ‘Yanlışlıkla gönderildi’ denilerek iadesi istenen bu paralar, aslında yurt dışından gelen yasa dışı kazançların aklanması için bir araç olarak kullanılıyor. Bu yöntemle bireylerin haberi olmadan dolandırıcılık sürecine dahil edildiği belirtiliyor. Şüpheli bir durumla karşılaşanların, kendilerine gelen bu tür transferleri çekip kullanmaktan kaçınması gerektiği ifade ediliyor. Aksi takdirde, bu durum hukuki açıdan kara para aklamaya yardım ve yataklık olarak değerlendirilebiliyor. Uzmanlar, özellikle tanımadıkları kaynaklardan gelen para transferleri konusunda vatandaşları dikkatli olmaya çağırıyor. Bu tür durumlarla karşılaşanların derhal bankalarıyla iletişime geçmesi ve gerekli incelemelerin yapılmasını talep etmesi büyük önem taşıyor. Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte dolandırıcılık yöntemlerinin de değiştiğini belirten yetkililer, dijital güvenliğin artırılması ve bireylerin farkındalık kazanması gerektiğini hatırlatıyor. Özellikle banka hesaplarına gelen her işlem detayının dikkatlice kontrol edilmesi ve şüpheli durumların resmi mercilere bildirilmesi öneriliyor. Konu ile ilgili Manisa Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Bilişim Uzmanı Şener Kul, dijitalleşme ile artan dolandırıcılık faaliyetlerine karşı, bireylerin daha bilinçli ve dikkatli olmasını ifade etti.
“Asla kullanmayın”
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dolandırıcılık yöntemleri ve kara para aklama teknikleri de hızla değiştiğini ileri süren Bilişim Uzmanı Şener Kul, “Bu nedenle, hesabınıza tanımadığınız kişilerden gelen ödemeleri asla hemen çekip kullanmamalısınız. Aksi takdirde, dolandırıcılık zincirinin bir halkası olarak suçlanma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Dolandırıcılar, öncelikle hesaplarınıza tanımadığınız kaynaklardan para transfer eder. Daha sonra sizinle iletişime geçip bu parayı geri iade etmenizi isterken farklı bir IBAN numarası verirler. Bu sayede söz konusu para, kara para aklama sürecine tabi tutulur. Siz, farkında olmadan bu sürecin bir aracı haline gelirsiniz. Bu durum, hukuken kara para aklamaya yardım ve yataklık olarak değerlendirilebilir ve sizi ciddi hukuki sorunlarla karşı karşıya bırakabilir” diye belirttiler. Şayet bir tanıdığınız, yanlışlıkla hesabınıza para gönderir ve sizinle iletişimi varsa, bu parayı bankayı dahil etmeden iade etmek çoğunlukla mümkün olacaktır. Ancak tanımadığınız, hatta farklı şehir veya ülkelerden gelen ödemeler söz konusuysa şüphelenmek gerekir. Böyle durumlarda hemen bankanızla iletişime geçmeniz, durumu bildirmeniz ve gerekirse savcılık veya emniyet birimlerine başvurmanız önerilir. Unutmayın, ‘Nasıl olsa zararım yok’ diye düşünerek size iletilen bir hesaba bu parayı aktarmak, sizi de suçlu konumuna düşürebilir. Kaynağı belirsiz olan bu paranın hesabını yargı karşısında vermeniz gerekebilir. Ayrıca bu tür dolandırıcılık şebekeleriyle bağlantınızın araştırılması durumunda son derece tatsız süreçler yaşamanız muhtemeldir. Buna ek olarak, hiçbir para transferi yapılmamış olsa dahi size sahte dekont, SMS veya e-posta göndererek kandırmaya çalışabilirler. Bu mesajlardaki bağlantılara tıklamanız, sahte banka uygulamalarına yönlendirilmenize ve kart ya da mobil bankacılık bilgilerinizin çalınmasına neden olabilir” diye konuştu.
“Mobil uygulamaları güncel tutun”
Alınabilecek tedbirler hakkında da açıklamalarda bulunan Şener Kul, son olarak şunları söyledi: “Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Banka bilgilerinizi hiçbir şekilde kontrolünüz dışında olan web sitelerine veya formlara girmeyin. Bankanız bile sizden doğrudan kart veya şifre bilgilerinizi talep etmez. Bu bilgileri kimseyle paylaşmayın. Şüpheli para transferlerine dikkat edin. Kimliği, kaynağı belirsiz ve sizin talebiniz dışında gelen ödemelerde hemen bankanızla veya emniyet birimleriyle iletişime geçin. Böylece suçun ortağı olma riskini azaltırsınız. Telefonda gelen tekliflere temkinli yaklaşın. Telefonda size borçlanacağınız, hizmet veya ek kazanç vaat eden teklifleri kabul etmeyin. Böyle durumlarda ‘Ben şubemle görüşürüm’ diyerek görüşmeyi sonlandırın. Online alışverişte sanal kart kullanın. İnternet üzerinden alışveriş yaparken fiziki kredi kartınızı değil, bankanızın mobil uygulamasından oluşturacağınız limitli sanal kartları tercih edin. Böylece olası risklere karşı kartınızı istediğiniz zaman kapatabilir veya limitini değiştirebilirsiniz. Mobil uygulamaları güncel tutun. Banka uygulamalarınız başta olmak üzere tüm mobil uygulamalarınızı güncel tutun. Güvenlik açıklarından etkilenmemek için uygulamaları daima resmi kaynaklardan edinin. Gereksiz uygulamalardan kaçının. Telefonda veya bilgisayarda kullanmadığınız uygulamaları silin. Zararlı yazılımlar bu uygulamalar üzerinden diğer kişisel bilgilere ulaşabilir. Modem şifrelerinizi paylaşmayın. Ev veya işyeri internet bağlantınızın şifresini sadece güvendiğiniz yakınlarınızla paylaşın. Her türlü yasa dışı işlemde abone sahibinin de sorumlu olabileceğini unutmayın.”