Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Manisa Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliğinde düzenlenen Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu “SANTEK” Manisa Hareketlilik Ekosisteminde Tedarik Sanayinin Rolü’ konulu panele katıldı. Manisa OSB Konferans Salonunda düzenlenen programa Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Palabıyık, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Manisa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, iş adamları katıldı. Manisa Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Üçbaş, bu toplantıların 81 ilde düzenlendiğini kaydetti.
HAREKETLİLİK EKOSİSTEMDE TEDARİK SANAYİ’NİN ROLÜ
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Günümüz dünyasında küresel rekabet işletmelerin yeni bilgiler ışığında inovatif ürün ve maksimum verim sağlayan üretim yöntemlerine geçmeye zorlamaktadır. Bu nedenle bilginin kaynağı olan üniversiteler ile inovatif ürünleri üretecek olan sanayi sektörünün bir araya gelmeleri, ortak doğrultuda hareket etmeleri büyük önem arz etmekte. Bakanlığımız tarafından bilim, teknoloji, arge ve inovasyon ekosisteminin sürdürülebilmesi adına bilim ve sanayiyi bir araya getiren işbirliği mekanizmaları bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatının etkin çalışmaları geçmiş dönemde olduğu gibi bugünde etkin bir şekilde yürütülmekte. Günün ihtiyaçlarına uygun olarak güncellenmekte ve aralarına yenileri eklenmekte. Bu mekanizmaların en önemlileri içerisinde bakanlığımız merkez politikaları ile yeni ihtiyaçların ve kabiliyetlerin en güzel şekilde harmanlandığı ortak hedef doğrultusunda merkez ve taşranın birlikte yürüdüğü illerimizdeki güçlü olduğu alanların korunması, zayıf olduğu alanlarda ise ortak akıl geliştirilmesine olanak tanıyan sanayi ve teknoloji kuruluşu işbirliği yani SANTEK kurulları çalışma programı yer alıyor. SANTEK bu dönemde Hareketlilik Ekosistemde Tedarik Sanayi’nin Rolü Temasıyla bakanlık himayesinde bir araya gelmesi planlanmış. Sektörün yer yönüyle ele alınması amaçlanmıştır” dedi.
MANİSA OTOMOTİV KONUSUNDA İLERLİYOR
Büyükdede, “Manisa’mız tarih, tarihi şehir olmasını yanında artan yatırımlarla hem ülkemizde hem de dünyada markalaşmayı başarmış, dünyada tek noktada en fazla beyaz eşya, televizyon üreten bir şehir konumuna gelmiş. Aynı zamanda otomotiv yan sanayi ve otomotivle ilgili parça üretimi konusunda ileri bir düzeye gelmiştir. Bünyesinde Türkiye’nin gelişmiş Organize Sanayi Bölgesini barındıran, dünyaca ünlü firmalara ev sahipliği yapıyor” dedi.
TÜRKİYE KENDİ MARKASIYLA PAZARDA YERİNİ ALACAK
Bakan Yardımcısı Büyükdede, “Yüksek katma değer sağlamasının yanı sıra sanayileşmenin ve teknolojik gelişmenin temel unsurlarından olan otomotiv endüstrisi yıllarca içerisinde gösterdiği büyüme hızı, sağladığı ihracat ve istihdam olanakları ve dış ticaret fazlasıyla ülkemiz ekonomisin en önemli bir konumu ulaşmış durumdadır. Bu itibarla otomotiv sektörü çok önemli bir dönüşüm içerisindedir. İklim değişikliği ile birlikte dünyada fosil yakıtların kullanımı bırakılarak yenilenebilir ve yeşil enerji kullanımına geçişi artık zorunluluk haline gelmiştir. Bu doğrultuda karbon salınımının minimize edilmesi noktasında doğal olarak elektrikli araçlar ön plana çıkmaya başlamış, 2030 yılında dünyada satılan her iki otomobilden birinin elektrikli olacağı da tahmin edilmektedir. Bu amaç doğrultusunda bütün mülkiyet hakları Türkiye’nin sahip olduğu küresel ölçekle rekabet edebilecek bir otomobil markası yaratmak hedefiyle de 25 Haziran 2018’de Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde kurulmuş ve üretim kampusu Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. Yılını kutladığımız 29 Ekim 2022’de açılmıştır. Bu ülkede elektrikli araçların yaygınlaştırılmasında en verimli etkenlerden biri açık şarj olanaklarının seviyesidir. Şarj alt yapısının ülkemizin tüm bölgelerinde yeterli seviyeye ulaşması amacıyla bakanlığımız elektrikli araçlarla ilgili şarj istasyonu cihazı hayata geçirilmiş, 2023 yılının ilk çeyreğinin sonunda da Manisa ilimizde 29 tanesi olmak üzere 81 ilin tamamında 1572 adet hızlı şarj cihazının kurulumu tamamlanmış olacak. Otomotiv sektörü açısından güçlü bir ülke olan ve şimdiye kadar kendisine ait otomobil markasına sahip değildi. TOGG’un gelmesiyle kendi markasıyla beraber iç pazarda ve dışı pazarda kendi markasıyla varlık göstermeye başlayarak otomotiv ekosistemi içerisinde bizi daha üst sıralara ve daha önemli noktalara getirmesi ümidi içerisindeyiz. TOGG ile otomotiv sektörünün değişim ve dönüşümünü sağlıyoruz.” diye konuştu.
MANİSA OTOMOTİV SANAYİSİNDE GÜCÜNÜ ARTIYOR
Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, “Öncelikle, kritik teknolojilerin üretim üssü olma yolunda ilerleyen ülkemizin lokomotif illerinden biri olan Manisa’mızda sizleri ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Bugün bu ülkenin büyümesi için taşın altına elini koyan değerli Manisalı sanayicilerimiz ile birlikte; böylesi vizyoner bir etkinlikte bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. Tarımıyla, sanayisiyle ekonominin her alanında gücünü gösteren Manisa; yaklaşık 5,2 milyar dolar ihracat hacmi ile göze çarpmaktadır. İhracatımızda orta-yüksek ve orta-düşük sektörlerin yoğunluğu dikkat çekse de yüksek teknoloji üreten firmaların ilimizdeki yatırımlarıyla hem bu rakamların hem de teknoloji düzeyinin artacağı kanaatindeyim. Manisa otomotiv sanayindeki gücünü her geçen gün artırarak devam etmektedir. Otomotiv sektöründeki paradigma değişimi ile birlikte ülkemiz elektrikli araç sistemlerine geçişte öncü olma potansiyeline sahiptir. Son 15 yıldır ihracat şampiyonluğunu koruyan otomotiv sektörünün dönüşümünde lider ülke olmak için hep birlikte çalışmaktayız. Katkılarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunarım. Manisa olarak çalışmalarımızda iş birliği ve istişareyi en üst düzeyde tutarak kamu, üniversite, sanayi ve sivil toplum dayanışmasında sağlam, tutarlı ve hedef odaklı adımlar atma gayreti içerisindeyiz. Teknolojiyi takip eden değil, teknolojiyi üreten, geliştiren ve uygulayan siz değerli sanayicilerimiz ülkemizin kalkınma hamlesinde çok önemli bir misyon üstlenmektedir. Bizler de sektörün dönüşümünde ve dönüşüme yön verme yolunda her daim sizin yanınızda olmayı görev edinmekteyiz. Otomotiv endüstrisinin de zaman içindeki gelişimi ve bundan sonrasında yaşayacağı ilerlemeler teknolojinin her geçen gün geliştikçe otomotiv sektörünün de bu gelişimin bir parçası olacağı ve sektörün bu teknolojiler ışığında gittikçe daha da büyüyeceği bir gerçektir. Gelişen teknoloji ile otomotiv sektöründe de birçok yenilik göze çarpmaktadır. Dünya ile birlikte ülkemizde de otomotiv endüstrisinde bugünlerde dijitalleşme, yapay zeka, otonom sürüş ve alternatif enerjilerle çalışan yeni araç teknolojileri konularında ciddi çalışmalar yürütülmektedir. Otomotiv endüstrinin gelecek 5-10 yıl içinde yapacağı yeniliklerin geçtiğimiz 50 yılda ortaya konulan ilerlemelerden çok daha büyük boyutta olacağı kaçınılmazdır. Yapılan araştırmalara göre 2040’ta dünya genelinde satılan otomobillerin yüzde 35’inin elektrikli olacağı, araç alımlarının internet üzerinden gerçekleşeceği ve abonelik sistemi ile otomobil modellerinin değiştirilebileceği yeni bir gelecek bekliyor. Otomotiv tedarik sektöründe gelişen teknolojiler, meydana gelen dönüşümler ile bağlantılı yeni iş alanları da ortaya çıkmaktadır. Dönüşen sektörde rekabetçiliğin korunabilmesi için tedarik sektörünün de bu sürece hazırlanması son derece önemlidir” dedi.
MANİSA OSB OTOMOTİV DEĞER ZİNCİRİNDEKİ KONUMUNU GÜN GEÇTİKÇE GÜÇLENDİRİYOR
Manisa Organize ve Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sait Türek, “Günümüzde otomotiv sektörü pek çok yeniliğin tecrübe edildiği bir süreci geçirmektedir. Son dönemde yaşanan teknolojik değişimin hızı, iklim değişikliği ve çevre konusunda duyarlılıkların artması, sektörü radikal bir dönüşüme itmiştir. Bu süreç ve yenilikler, otomotiv ana ve tedarik sanayi temsilcilerinin yanı sıra, teknolojik gelişmeleri sağlayan diğer sektörleri de yakından ilgilendirmektedir. Türkiye’nin otomotiv yan sanayisinde önemli bir konuma sahip olan Manisa Organize Sanayi Bölgemiz, bünyesindeki otomotiv sanayisinde yer alan çok sayıda üretim tesisi ile otomotiv değer zincirindeki konumunu gün geçtikçe güçlendirmektedir. Bu kapsamda, otomotiv sektöründe yer alan ana sanayi firmalarımızı Haziran ayından itibaren Bölgemiz firmaları ile buluşturmaya başladık. Bir önceki etkinliğimizde, ana sanayimizin önemli temsilcileri olan Ford Otosan ve TOFAŞ temsilcileri, yakın dönemde otonom ve elektrikli sistemler alanında gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin bilgileri aktarmıştı. Ayrıca, TÜBİTAK TÜSSİDE adına katılan Sayın Sertaç Yerlikaya, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan, Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası ile ilgili bilgiler aktarmıştı. Bu tarz etkinlikler ile Bölgemizin ülkemiz otomotiv sanayi içerisindeki konumunu daha da güçlendirme arzusu içerisindeyiz” dedi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, üniversite olarak bu kurulun bir paydaşı, bir ortağı olmaktan dolayı çok mutlu olduklarını açıkladı. CÜNEYT HASÇELİK