Yeni yıl, yeni başlangıçlar demek. Her kültürün yılbaşı gecesine özgü bir ritüeli vardır. Kimisi dilek tutar, kimisi renkli çamaşırlar giyer, kimisi de 12 üzüm yer.


Yeni yıl, yeni umut demek. Yılbaşı her kültürde faklı ritüeli barındırır, herkesin yeni yılı karşılama şekli birbirinden farklıdır. O farklı geleneklerden bir tanesi de yılbaşında masa altında 12 üzüm yemek. Söz konusu bu geleneğin sosyal medyada gündem olması, vatandaşların gelenekle ilgili araştırma yapmasına neden oldu.


12 üzüm yemek, yılbaşı gecesinin en ilginç geleneklerinden biri. Bu geleneğin nereden geldiğini, ne anlama geldiğini ve nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, sizin için araştırdık. İşte yılbaşı gecesi 12 üzüm yemekle ilgili her şey...

Yılbaşı gecesi 12 üzüm yemek, İspanya’dan gelen bir gelenektir. Her üzüm yeni yılın bir ayını temsil eder. 12 üzüm yemek, şans, bolluk ve bereket getirir.


Yılbaşı gecesi 12 üzüm yemek, İspanya kökenli bir gelenektir. Bu geleneğe göre, yılbaşı gecesi saat 12'yi vurduğunda, her çan sesinde bir tane olmak üzere toplam 12 adet üzüm yenir. Bu 12 üzüm, yeni yılın 12 ayını simgeler. Her üzüm, o ayın nasıl geçeceğine dair bir ipucu verir. Eğer üzüm tatlıysa, o ay mutlu ve huzurlu geçer. Eğer ekşi veya acıysa, o ay zorluklarla karşılaşılır. Bu yüzden 12 üzümü de tatlı seçmek önemlidir. 12 üzüm yemek, aynı zamanda yeni yılda şans, bolluk ve bereket getireceğine inanılır.


Yılbaşı Gecesi 12 Üzüm Yeme Geleneğinin Tarihi

Yılbaşı gecesi 12 üzüm yeme geleneğinin tarihi, 19. yüzyıla dayanıyor. Resmi kayıtlara göre, bu gelenek 1893 yılında İspanya'da ortaya çıkmış ve daha sonra bazı Güney Amerika ülkelerine de yayılmıştır. Bu geleneğin sebebi, o yıl İspanya'da üzüm rekoltesinin fazla olması ve üreticilerin üzümleri tüketmek için bir yol bulmasıdır. 1901 yılında ise, bir grup Madridli, 31 Aralık gecesi Puerta del Sol Meydanı'nda toplanarak 12'şer üzüm yemiş ve bu gelenek popüler hale gelmiştir. 1962 yılından beri ise, İspanya devlet televizyonu, her yılbaşı gecesi bu meydandan canlı yayın yaparak, İspanyolların saat kulesinin çan sesleriyle birlikte 12 üzüm yemesini ekranlara taşımaktadır.

Geleneğe göre meydandaki saat kulesinin çanı saat 00.00'a gelmeden 35 saniye önce çalmaya başlayıp, her 3 saniye de bir çalınan çanda tek üzüm yenilerek 12. üzümün yenilmesiyle yeni yıla giriş yapılıyor.

Kaynak: EYLEM TUNÇ