Atatürk’ün Manisa’ya ilk gelişi (26 Ocak 1923)

Gazi Mustafa Kemal Paşa 14 Ocak 1923 günü, zaferden sonra eğitim görmekte olan ordunun durumunu görmek ve halk ile görüşmelerde bulunmak için uzun bir geziye çıkmıştır. Mustafa Kemal Paşa’nın bu gezisinde Manisa ve ilçelerine de uğrayacağı öğrenilince hazırlıklara başlanmıştır. Manisa’dan, Mutasarrıf Aziz, Milletvekili İbrahim Süreyya ile Belediye Başkanı Bahri Beylerden oluşan bir heyet, karşılama törenine katılmak için Alaşehir’e gitmişlerdir.

Mustafa Kemal Paşa ve onunla birlikte bu yurt gezisine çıkan kişiler yol boyunca törenlerle karşılanmışlardır. 26 Ocak 1923 tarihinde Manisa’ya gelmişlerdir. Mustafa Kemal Paşa Trenden indikten sonra bir süre istasyon dairesin de bulunan kumandanlık odasında kısa bir süre dinlenmiştir.

Mustafa Kemal Paşa ile yanındakiler ve karşılayıcılar daha sonra topluca Uzun Yol’a çıkmışlardır. Şu an ki Kız Meslek Lisesi ile Doğumevi binalarının bulunduğu boş alana gelerek cirit oyunlarını seyretmişlerdir.

Gaziler Günü Aliağa’da törenle kutlandı Gaziler Günü Aliağa’da törenle kutlandı

Atatürk’ün Manisa’ya ikinci gelişi (10-11 Ekim 1925)

Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti ilan ettikten sonra Cumhurbaşkanı olarak Manisa’ya ilk gelişidir.  

Vilayet sınırından itibaren yol üzerindeki köyler ve istasyonlar süslenmiştir. İstasyon ve şehir, bayraklarla, çiçeklerle donatılmıştır; Gazi’nin geçeceği yollara halılar döşenip taklar kurulmuştur. Anadolu Ajansı 10 Ekim 1925’de şu habere yer vermiştir. “Manisa, Gazi Paşa hazretlerinin teşriflerine intizaren vilayet hududundan itibaren güzergâhta halk köyleri süslemektedir. Manisa cuş-u huruş içindedir. Belediye fevkalâde hazırlıklarına devam ediyor. Paşa hazretleri öğle yemeğini Akhisar’da yiyeceklerdir. Akşam Manisa’da şereflerine verilecek ziyafette bulunacaklar ve ertesi günü İzmir’i teşrif buyuracaklardır.

10 Ekim 1925’te Manisa’ya varan Mustafa Kemal Atatürk trenden indiği gibi halkı selamlamış “nasılsınız, iyi misiniz?” diyerek halkla sohbet etmiştir. Atatürk’ün gelişi nedeniyle belediye de 100 kişilik bir yemek verilmiştir. Yemek o zaman ki Belediye Başkanı olan Bahri Sarıtepe Atatürk ile ilgili bir konuşma yapmıştır. Atatürk Belediye Başkanı bahri Sarıtepe’ye karşılık içten bir konuşma yapmıştır. Konuşmasın da Manisa halkına Aziz Manisalılar diye hitap etmiştir

10 Ekim bu yüzden Manisa halkı için özel bir gündür ve her yıl 10 ekim de Atatürk’ün Manisa’ya gelişi kutlanır.

[ilgili-haber=33608]