İç Anadolu Bölgesi'ne ait lezzet olan Arabaşı Çorbası, adını tarihten ve gelenekten alan bir yemektir. Bu güzel lezzetin isminin nereden aldığı ile ilgili çeşitli rivayetler olsada en bilineni 'Arap aşı veya arabanın başında pişirilen çorba' gibi teoriler öne çıkar.
Arabaşı'nın en önemli özelliği çorbanın sıcak yanındaki hamurun soğuk olması. hamurun soğuk olarak sunulmasının en önemli nedeni; sıcak hamurun çorbanın kıvamını bozması. Soğuk hamurun ise çorbanın özgün lezzetini ve kıvamını koruması.
Sizde Arabaşı yapmak ve denemek isterseniz işte size tarifi...
Malzemeler:
Hamuru İçin:
1litresu
1tatlı kaşığıtuz
Unu Açmak İçin:
1su bardağısu(oda sıcaklığında)
1çay kaşığıtuz
1su bardağıun
Çorba İçin:
2yemek kaşığıtereyağı
1yemek kaşığızeytinyağı
2yemek kaşığıun(tepeleme)
1yemek kaşığıdomates salçası(tepeleme)
1yemek kaşığıbiber salçası
1tatlı kaşığıtoz acı biber
3adetkemikli tavuk but
1,5litresu
1tatlı kaşığıtuz
Servis İçin:
1 adet limon
Yapılışı:
- Çorbanın hamuru için 1 litre kaynamış suyu büyük bir tencereye alın ve ocağı yakın. İçerisine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin.
- Ayrı bir kapta 1 su bardağı suyun içerisine 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Sonra ise 1 su bardağı unu yavaş yavaş suyun içerisine eklerken bir yandan çırpıcı ile de karıştırın.
- Homojen halde bir krep kıvamına gelen karışımı ocağa koyduğunuz kaynar suyun içerisine yavaşça ekleyin. Eklerken bir yandan hızlıca çırpıcı ile karıştırmayı unutmayın ki topaklanmasın.
- Hamur karışımı kaynayana dek dek pişirmeye devam edin. Üzerinde minik kabarcıklar görmeye başladığınızda ocağı kapatın.
- Bir büyük borcamın tabanını su ile ıslatın ve ocaktan aldığınız hamuru borcama dökün. Bu hamuru oda sıcaklığına gelene dek dinlendirin. Sonra ise buzdolabında en az 4-5 saat soğumaya bırakın.
- Tavuk butlarına tuz ekleyerek 1,5 litre suyun içerisinde düdüklü tencerede haşlayın. İyice haşlanan tavukları küçük parçalara ayırarak didikleyin. Kalan suyu ise çorbada kullanmak için bir kenara ayırın.
- Çorba için büyük bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Yağlar tamamen eridiğinde unu ekleyip 1-2 dakika un kokusu çıkana dek kavurun. Un kavrulunca 2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası ve 1 tatlı kaşığı toz acı biber ekleyin ve tekrar kavurun.
- Salça kavrulunca kenarda beklettiğiniz soğuyan tavuk suyunu ekleyin ve 5-6 dakika bu şekilde kaynatın. Su kaynayınca didiklediğiniz tavukları çorbaya ekleyin, 1-2 dakika daha tavuklar ile beraber çorbayı kaynatın ve hazır! (Bu noktada kıvamı koyu gelirse normal su eklemesi yapabilirsiniz.)
- Servis için dinlenmiş ve buzdolabında soğumuş hamurunuzu dilimleyin. Çorbanızı içmeden önce ise mutlaka limon suyu eklemeyi unutmayın.
Kaşığınızla bir parça hamurdan alın, çorbanın içerisine daldırarak keyfini çıkartın. Afiyet olsun.
[ilgili-haber=30628]