CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen maliyetin altında satış yapmak zorunda kalan domates üreticilerinin sorunlarına dikkat çekti.
Maliyetleri altında ezilen domates üreticisi 2 liraya mal ettiği domatesi zararına satmak zorunda kalıyor. Salçaya gelen ihracat yasağıyla domates üreticisinin ürünleri elinde kaldı.

Üretim planlamasının önemini hatırlatan CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen,

"domates üreticilerinin sorunlarına dikkat çekti. Domates üreticisinin maliyetinin altında ürünlerini satmak zorunda kaldığını belirten Başevirgen, “İktidar salça fiyatlarını düşürmek için ihracat yasağı koyunca sanayicinin elinde salça, çiftçinin elinde de domates kaldı. Domates üreticisi artık umudunu kaybetti, borçlarını karşılayamaz hale geldi. Fidanın tanesi 2 lira, domatesin kilosu ise 1 lira 80 kuruş. Çiftçi domatesi üretim maliyetinin altında satmak zorunda kalıyor. Gıda güvenliğimiz için mutlak suretle ürün planlamasının yapılması ve çiftçiye desteğin artırılması gerekiyor” dedi.


Sanayicinin elinde salça, üreticinin elinde de domates kaldı


Domates üretimindeki artışın rekolte fazlalığından da bahseden Başevirgen,

“Çiftçilerimiz bu yıl buğday, pamuk ve mısır gibi ürünlerde düşük prim ödemeleri yüzünden domates üretimine yöneldi. Domates üretimindeki artış rekolte fazlalığını da beraberinde getirdi. İktidar salça fiyatlarını düşürmek için ihracat yasağı koyunca sanayicinin elinde salça, üreticinin elinde de domates kaldı” diye konuştu.


Artan maliyetler domates çiftçisini de bitirdi


Gıda güvenliğine de dikkat çeken Başevirgen,

“Domatesi elinde kalan üreticiye iktidarın yanlış ekonomi politikaları, gübre, mazot, tohum ve işçilik maliyetlerindeki artışta eklenince üretim maliyetleri katlandı. Artan maliyetler domates çiftçisini de bitirdi. Domates üreticisi artık umudunu kaybetti, borçlarını karşılayamaz hale geldi. Fidanın tanesi 2 lira, domatesin kilosu ise 1 lira 80 kuruş. Çiftçi domatesi üretim maliyetinin altında satmak zorunda kalıyor. Domates gibi tarımın temel ürünlerinden birinde yaşanan bu kriz gıda güvenliğimizi de tehlikeye sokuyor” ifadelerini kullandı.


Borçlarını karşılayamayan çiftçi traktörünü, tarlasını satmak zorunda kalıyor 


domates üreticilerinin zararından da bahseden Başevirgen,

“Manisalı domates üreticilerinin zararı dönüm başına 20 bin lirayı geçti. İktidarın yanlış tarım politikalarından dolayı çiftçinin ürünleri yok pahasına gidiyor. Borçlarını karşılayamayan çiftçi traktörünü, tarlasını satmak zorunda kalıyor. Birçok üreticimiz de hasat yapmadan tarlasını sürmek zorunda kaldı. Kilosu 1 lira 80 kuruştan satılan domatesin 1 lirası işçilik, geri kalan 80 kuruş da nakliyeye gidiyor. Çiftçinin elinde ise hiçbir şey kalmıyor” dedi.

Her geçen gün gıda da dışarıya bağımlılığımız artıyor


Tarımda devlet desteğinin sürdürülebilir olması gerektiğini vurgulayan Başevirgen,

“Çiftçinin 1 lira 80 kuruşa sattığı domatesi marketlerde ise en az 25 liraya satın alabiliyoruz. İktidarın, ekmeğini topraktan çıkartan üreticimize reva gördüğü bu düzene itirazımız var. Bu politikalarla çiftçi üretemez. Tarımın devlet desteğiyle sürdürülebilir olması gerekir. Çiftçi üretemezse dışarıya olan bağımlılığımız daha da artar. Dünya gıda güvenliğini sağlamaya çalışırken bizim ise her geçen gün gıda da dışarıya bağımlılığımız artıyor. Gıda güvenliğimiz ve gıdada dışa bağımlılığımızın azalması için mutlak suretle ürün planlamasının yapılması ve çiftçiye desteğin artırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Salim Güran'ın ifadesi tamamlandı Salim Güran'ın ifadesi tamamlandı
Muhabir: ELİF YILDIRIM