CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, kamuda tedbir çalışmalarını kapsamın da kamuya personel alımına sınırlandırma getirilmesini değerlendirdi. Atama bekleyenlere dikkat çeken Başevirgen,

 “KPSS’nin bu üç yıl içinde yapılmasının sınav ücreti almak dışında başka bir amacı kaldı mı?  Ne yazık ki Kamu Personel Seçme Sınavı’nın adı, önümüzdeki üç yıl boyunca ‘Kamuya Para Sağlama Sınavı’na dönüşecek. Yüz binlerce atama bekleyen yurttaşımıza yenileri eklenecek. Bu tasarruf paketiyle yeni bir işsizler ordusu kapımızda” dedi.

Kamuda tasarruf kapsamında kamuya personel alımına getirilen sınırlamayı eleştiren Başevirgen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e KPSS’nin işlevini sordu. 

“Ne kadarlık bir tasarruf hedefleniyor?”

Bakan Şimşek’e atama bekleyen yüz binlerce vatandaşın durumunu soran Başevirgen,  

“Kamuya personel alımının sınırlandırılmasıyla atama bekleyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’nde kamuda yeni personel istihdamının 3 yıl boyunca emekli olanlarla sınırlandırılacağı belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e soruyoruz. Daha önce Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) girmiş ve atanmak için bekleyen yüz binlerce kişi bu süreçte ne yapacak? Alınan tedbirlerin tamamı ile ne kadarlık bir tasarruf hedefleniyor” dedi.

“Tasarruf yine vatandaşlardan bekleniyor”

Kamuda tasarruf paketinin hayal kırıklığı yarattığını belirten Başevirgen,

“Uygulanacak paketle ne kadarlık bir tasarruf edileceği belirsizliğini koruyor. Açık olan ise tasarrufun yine vatandaşlardan beklendiğidir. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında 4 milyon 700 bin kişi KPSS’ye başvurdu. 2023 yılındaki ortalama KPSS ücreti 125 liraydı. Yani ÖSYM, 4 milyon 700 bin başvurudan ortalama 587 milyon 500 bin lira gelir elde etti” ifadelerini kullandı.

Muhabir: VEHBİ GÖNÜL