Son günlerde Türkiye genelinde iş kazalarının sayısında kayda değer bir artış gözlemleniyor. Son olarak, Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir otomotiv yedek parça fabrikasında meydana gelen trajik bir olay, bu artışın somut bir örneğini oluşturdu. Geçtiğimiz günlerde, fabrikanın çalışanlarından Nihat Ziberler'in kullandığı forkliftin üzerine, raflardan devrilen çelik malzemelerin düştüğü bildirildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin uzun süren çalışmaları sonucunda, forkliftin altında sıkışan Ziberler’in hayatını kaybettiği belirlendi. 2 çocuk babası ve evli olan Ziberler'in ölüm haberi, ailesi ve yakınları arasında derin bir üzüntü yarattı. Olayın ardından başlatılan soruşturma, iş kazalarının son dönemdeki artışının nedenlerini araştırıyor. Uzmanlar, iş kazalarının artışında İş Güvenliği Kanunu’nun yeterince uygulanmadığını ve iş güvenliği denetimlerinin yetersiz olduğunu belirtiyor. İnşaatlarda, fabrikalarda ve diğer sektörlerde sıklıkla göz ardı edilen iş güvenliği önlemleri, işçilerin ihmaller zincirinin kurbanı olmasına neden oluyor. Manisa’daki bu üzücü olay, iş güvenliği standartlarının ve denetimlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. İş kazalarının önlenmesi için daha sıkı düzenlemelere ve etkin denetim mekanizmalarına ihtiyaç duyuluyor. Manisa’da iş kazalarının arttığını belirten İş Güvenliği Uzmanı Güldem Okyar, konu ile ilgili Manisa Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.
“İhmaller zincirinin kurbanı işçiler oluyor”
Son günlerde özellikle Manisa ve diğer illerde iş kazalarında artış görüldüğünü ifade eden İş Güvenliği Uzmanı Güldem Okyar,
“Özellikle inşaat ve fabrikalarda ölümlü kazalar veya yaralanmalar yaşanıyor. İş Sağlığı Güvenliği Meclisi’nin yayımladıkları bulunuyor. Bu yayımlananlar dikkate alınmalı. Burada inşaat sektöründe çok büyük sorunlar bulunuyor. Her alanda bazı sorunlar mevcut. İhmaller zincirinin kurbanı işçiler oluyor. İş Güvenliği Yönetmeliği bulunuyor. Neredeyse hiçbir işletme bu hususa uymuyor. Herkes iş kanununda bulunan kurallara uysa hiçbir sorun olmayacak. İş kazasının olması aslında çok zor bir durum. İş kazaları ya kişilerin kusurların kaynaklanır ya da eksikliklerden kaynaklanır. Kazaların olması olağanüstü bir sorun hâle geldi. Olması gerçekten zor olan kazaların bu denli artması dikkat çekiyor. Burada yaptırım gücü sınırlı. Yaptırımlar ve denetimler artırılmalı. İş Kanunu ilk çıktığında yetkililer işverenlere teşvik verdiler. İş güvenliği uzmanı ile çalışıldığı takdirde devlet teşvik vereceğini açıkladı. Ama artık o teşvik yıllar önce kalktı. İş verenler bu iş güvenliği maliyet olarak görüyor. Makinelerin ve diğer sektörlerde kullanılan araçların çoğu zaman bakımları aksatılabiliyor. İş kazalarının bu sebep ile çoğalması da kaçınılmaz olabiliyor. Bu maliyetlerden işveren kaçıyor. İş güvenliği hususu yaptırımlar yeterli değil ve sıkı denetim bulunmuyor. Müfettişler eskisi kadar denetim yapamıyor. Bütün sektörler için bu geçerli olabiliyor. Denetimsizlikten kaynaklanan ihmaller bulunuyor” diye konuştu.
“Kimsenin hayatı oyuncak değil”
Yaşanan ölümlü kaza ile ilgili açıklamalarda bulunan Manisa’da bir fabrikada beden işçiliği yapan Semih Bulut, bu tür kazaların iş yerlerinde bulunan ihmallerden kaynaklandığını ileri sürdü. İşletmelerin gerekli önlemleri almadan kazalara davetiye çıkarttığını söyleyen Bulut,
“Bizler alnımızın teriyle çalışarak hayatımızı sürdürüyoruz. Ama bizleri hiç düşünmeyerek tedbir almıyorlar. Gerçekten her gün iş kazalarından Türkiye’de birilerinin hayatını kaybettiğini gördüğümüzde ‘sıra ne zaman bize gelecek’ diye düşünüyoruz. İş verenler artık bunu dikkate almaları gerekiyor. Kimsenin hayatı oyuncak değil. Gereken tedbirler alınmalı ve ihmal sorunu aşılmalı” şeklinde konuştu.