Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 30 Kasım 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirecekleri ‘Geçinemiyoruz, Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz’  isimli mitingine davet etmek için basın toplantısı düzenledi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) Manisa Şube Başkanlığı’nda gerçekleşen basın toplantısına, KESK Genel Sekreteri ve MYK Üyesi Sevgi Yılmaz, çok sayıda KESK’e bağlı sendikanın yöneticileri  katıldı.

Ekran Görüntüsü 2024 10 21 233129

“Perşembe’nin gelişi çarşambadan bellidir”

KESK Genel Sekreteri Sevgi Yılmaz, Türkiye’de illeri gezerek basın toplantısı düzenlediklerini ve mitinge tüm Türkiye’yi davet ettiklerini belirtti. Yılmaz, “Sizler de takip ediyorsunuz KESK olarak ‘Geçinemiyoruz, Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz’  şiarı ile bir mücadele programı başlatmış bulunuyoruz. Söz konusu mücadele programımızı iki hafta önce yaptığımız basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaştık. Ardından geçtiğimiz hafta boyunca yürütme kurulu üyelerimizin ve sendikalarımızın merkez yürütme kurulu üyelerinin katılımı ile il çalışmalarımızın ilk ayağını başlattık, bir hafta boyunca 10 ilde çalışma yürüttük.  İşyerlerindeki emekçilerden başlamak üzere ulaşabildiğimiz her kesimle mücadele programımızı paylaştık ve 30 Kasım’da Ankara’da yapacağımız merkezi mitinge katılım çağrısında bulunduk. Bu süreç boyunca önemli bir tehlikenin altını sürekli çizmeye devam ettik. Dedik ki, iktidar bu ülkenin alın teri ile yaşam savaşı veren ezici çoğunluğunu içine ittiği karanlık tabloyu 2025 bütçesi ile daha da karartmayı hedefliyor. İspat mı arıyorsunuz? Dönün iktidarın 2023 Haziran seçimlerinden bugüne uyguladığı IMF’siz IMF programına bakın dedik. Arka arkaya açtığı tasarruf ve vergi paketlerine bakın. Orta Vadeli Program (OVP)  ile konulan hedeflere bakın. Tüm bunlar nasıl bir bütçe ile karşılaşacağımızı apaçık ortaya koyuyor dedik. Kısacası ‘Perşembe’nin gelişi çarşambadan bellidir’ dedik.

Tesadüfe bakın ki iktidar 2025 bütçe yasa teklifini 4 gün önce, bir perşembe günü TBMM’ye verdi.  Hemen baştan söyleyelim 22 yıldır ülkeyi yöneten iktidarın bugüne kadar hayata geçirdiği tüm bütçeler emek karşıtı sermaye yanlısı bütçelerdir” diye konuştu.

Demirci'deki tenis turnuvası 60 sporcuyla başladı Demirci'deki tenis turnuvası 60 sporcuyla başladı

“Bütçe yolu ile yapılmak istenen soyguna karşı çıkma vaktidir”

Siyasi iktidarın 2025 bütçe yasa teklifi ile  emek düşmanı, sermaye dostu bir bütçeyi hayata geçirmeyi hedeflediğini ileri süren Sevgi Yılmaz, son olarak şunları söyledi: “Daha önceki bütçeler ile her seferinde emekçilerin, halkın cebine daha fazla el uzatılmıştır. Ama 2025 bütçe teklifi ile daha önce cebimizde olan o el artık boğazımıza sarılmak istemektedir. Bilindiği üzere OVP’ye göre iktidarın 2025 enflasyon hedefi  yüzde 17,5’tur.  Üstelik iktidar ücretleri, maaşları bu hedeflenen enflasyona göre arttırmayı hedeflemektedir.

Buna karşın bütçe giderleri hedeflenen enflasyonun yaklaşık 2 katı,  bütçe gelirleri ve vergi gelirleri ise hedeflenen enflasyonun 3 katı kadar arttırılmak istenmektedir.  Bu ülkede yıllardır toplanan vergilerin kimlerin omuzlarına yıkıldığı bellidir. Dolayısıyla emekçiler ve yoksullaştırılmış halk nezdinde bunun adı soygundur. Biliyorsunuz bu soygunun bir diğer adımı da geçtiğimiz hafta atılmıştır. Çalıştırdığı asgari ücretli kadar dahi vergi vermeyen şirketlere, holdinglere, patronlara dokunmayanlar kredi kartı limiti üzerinden,  her beyanname üzerinden, her noter işlemi üzerinden haraç almaya,  dar gelirli yurttaşların, motor kuryelerin kullandığı motosikletlerden bile MTV almaya kalkmıştır. Halktan, emekçilerden gelen tepki sonucunda torba yasa teklifi bütçe sonrasına bırakılmıştır.

Şimdi bütçe yolu ile yapılmak istenen soyguna karşı çıkma vaktidir.  Bir kez daha altını çiziyoruz.  Emekçilerin, emeğin, yoksullaştırılmış halkın gittikçe kararan tablosu emekten, halktan yana bir bütçeyi yakıcı bir ihtiyaç haline getirmiştir. Kamu emekçisinden işçisine, asgari ücretlisinden emeklisine, çiftçisinden kadınlarına, gençlerine kadar herkesi,  halk için emek için bütçe, adil bir vergi sistemi, güvenceli iş, güvenli gelecek insanca yaşamaya yetecek bir ücret için omuz omuza vermeye çağırıyoruz. 30 Kasım 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştireceğimiz ‘Geçinemiyoruz, Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz’  mitingine katılmaya davet ediyoruz.”

Muhabir: ALİ GÖZEN