Kula’da görülen mavi dil hastalığı nedeniyle hayvan pazarı kapatıldı. Belediyeden yapılan açıklamada “Bölgemizde tespit edilen ‘mavi dil hastalığı’ nedeni ile, İlçemiz Canlı Hayvan Pazarı ikinci bir emre kadar kapatılmıştır.  Hayvan üreticilerimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur...” ifadelerin yer verildi.


‘Mavi Dil Hastalığı’ Nedir?
Dünyada yaygın şekilde görülen mavi dil hastalığı, koyun, keçi, sığır, deve gibi hayvanlarda görülen bir enfeksiyondur. Culicoides türü böcekler yoluyla hayvanlara bulaşan mavi dil hastalığının insanlara bulaşması söz konusu değildir. Hastalığın tedavisi yoktur. Hastalıkla mücadelenin esasını karantina, hasta hayvanların imhası ve sokucu sineklerle mücadele ile birlikte aşılamalar teşkil eder. Mavi dil aşısı gebe hayvanlarda da yavru atmalara ve anomalili buzağı doğumlarına neden olduğundan gebe hayvanlara da aşı uygulaması tavsiye edilmez.

Manisa KYK, yemekhane ve kantinleri denetleniyor Manisa KYK, yemekhane ve kantinleri denetleniyor


Mavi dil hastalığı ölümcül müdür?
Hayvanlarda hastalık ağır seyredebilir ve ölümle sonuçlanabilir. Genç hayvanlarda ishal ve bulguların görülmeye başlanmasından 2-8 gün sonra ölüm görülebilir.
Sığırlarda benzer belirtiler görülmekle birlikte belirtiler çok daha hafiftir, bazen fark edilmeyebilir. Ancak gebe ineklerde AH sendromu denilen anomalili buzağı doğumları ve ölü doğumlar da görülebilir.    [ilgili-haber=33852]