Geçen yıl ile karşılaştırıldığında karşılıksız çıkan çeklerde önemli
oranda artış var diyen Bakırlıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin verilerini değerlendirdi.

Bakırlıoğlu;

" Haziran 2022’de karşılıksız işlemi yapılan çek sayısı 9 bin 61’di.Tutarı da 1.4 milyar liraydı. Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı adet olarak bakıldığında yüzde 0.6’ydı. Yılın tamamında yüzde 0.7’ydi” dedi.

"Bu mudur ekonomideki düzelme "

Geçen yıl haziran ayında toplam 9 bin 962 karşılıksız işlemi yapılan çek olduğunu söyleyen ve bunların parasal tutarının ise 3.3 milyar lira olduğuna dikkat çeken Bakırlıoğlu;

“Gelelim bu yıla. Rakamlar ekonomideki faciayı ortaya koyuyor. Bu yılın haziran ayında karşılıksız işlemi yapılan çek sayısı adet olarak 15 bin 348’e çıkıyor. Parasal tutar ise 10.7 milyar liraya ulaşıyor. Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı ise adet olarak bu yıl haziranda yüzde 1.8. Bu yılın ocak-haziran dönemindeki toplam oran ise yüzde1.3. Bu mudur ekonomideki düzelme” dedi.

"Rakamlar adeta alarm veriyor"

6 aylık veriler karşılıksız çekte bu yıl patlama olacağını gösteriyor diyen Bakırlıoğlu, sözlerine şöyle  devam etti:

“Bu yılın 6 ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin toplamı 111 bin 886 2022 yılının tamamında kaçmış ? 123 bin 619 Peki geçen yılın tamamında kaçmış 146 bin 932 Bu yılın daha 6 ayında 111 bin 886’ya ulaşmış. 6 aylık veriler bize karşılıksız çekte bu yıl patlama olacağını gösteriyor. Rakamlar adeta alarm veriyor. İktidar bu verileri görmüyor mu ?

Karşılıksız işlemi yapılan çeklerin 2022’nin tamamındaki parasal tutarı 20.6 milyar lira. Geçen yıl ise 57.1 milyar lira. Peki bu yılın daha 6 ayında tutar ne kadar ? 6 aylık toplam 67.9 milyar lira. Parasal tutarda geçen yılın tamamı daha 6 ayda aşılmış” dedi.

"Tüm umudunu yüksek faize bağlayan iktidarı uyarıyoruz, piyasa batıyor"


Piyasadaki durgunluğa bağlı olarak kurulan şirket sayısının da azaldığına işaret eden Bakırlıoğlu,

" Bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın ilk 6 ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 17.3 azalırken, aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 25.8 arttı. 6 ayda 52 bin 676 şirket kurulurken, 11 bin 939 şirket de kepenk indirdi. Tasfiye sürecine giren şirket sayısı da ilk yarıda yüzde 2.3 artarak 12 bin 175’e ulaştı. Bu yılın ocak-temmuz döneminde konkordato geçici mühlet kararı verilen toplam dosya sayısının da 788’e çıktı." dedi.


"El freni çekilmiş araba gibi "

Konuşmasına devam eden Bakırlıoğlu, 

Tedavi için gittiği hastanede “Siz ölüsünüz” dediler Tedavi için gittiği hastanede “Siz ölüsünüz” dediler

“Piyasa adeta el freni çekilmiş araba gibi duruyor. Bunun önümüzdeki dönemde yansımaları da olacak. İşsizlik artacak. İnsanlar zaten açlık sınırının altındaki asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Bir de işsiz kalacaklar. Yazık bu insanlara” dedi.

Muhabir: ÖZGE AY ERDOĞDU