Manisa İl Sağlık Müdürlüğü ile Şehzadeler İlçe sağlık Müdürlüğü, Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Manisa Hükümet Konağı karşısında bulunan Emekliler Parkı’nda etkinlik düzenledi. Etkinliğe,  Manisa Vali Yardımcısı Aydın Memük, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Enes Gökler, Kronik Hastalıklar ve Yaşlı Sağlığı Daire Başkanı Dr. Kanuni Keklik, Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli katıldı. 

Etkinlikte konuşan Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca,

“Tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincinin artırılması amacı ile 31 Mayıs tarihi Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiş olup tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.  31 Mayıs 2024 Dünya Tütünsüz Gününde; tütün üretiminin verimli tarım arazilerine yaptığı olumsuz etkilerin yanı sıra tüketilen suyun miktarının kuraklığa olan etkisine de dikkat çekmek hedeflenmiştir. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek adına bireysel anlamda bu sorunla mücadele etmek her bireyin görevidir. Dünya genelinde 32 bin metrekareden fazla alan tütün arazileri için kullanılmaktadır. Bu tarım arazilerinde 22 milyar tondan fazla su tüketilmektedir. Bu rakam 50 yıl boyunca günde 1 paket sigara içen birinin, yaşamı boyunca 1,4 milyon litre su kaybından sorumlu olacağını göstermektedir. “ ifadelerine yer verdi.

Manisa’da ‘Dünya Tütünsüz’ Günü Kutladı (5)

“Sağlıklı nesillerin yetişmesine büyük katkı sağlanacaktır”

Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını vurgulayan Müdür Karaca,

“Dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Sigara dumanında 5300’den fazla kimyasal madde mevcuttur. Kimyasal maddelerden bugüne kadar 70’den fazlası, kanser yapıcı etkiye sahip maddeler olarak tanımlanmıştır. Yapılan incelemelere göre, 1,8 milyon kişinin akciğer kanser tanısı aldığı ve her yıl 1.6 milyonun da hastalığa bağlı hayatını kaybettiği belirlenmiştir. Tüm bu riskler göz önünde bulundurularak tütünle mücadelede sağlanan başarı ile bağımlılıktan uzak, sağlıklı nesillerin yetişmesine büyük katkı sağlanacaktır. Bununla birlikte, kanserler gibi pek çok kronik hastalık, kalp damar hastalıkları ve bunlara bağlı sağlık ve yaşam kayıpları önlenecektir. Ayrıca bu kronik hastalıklara yönelik sağlık harcamalarının ve iş gücü kayıplarının azalması ile ülke ekonomisine de katkı sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.

Manisa’da ‘Dünya Tütünsüz’ Günü Kutladı (3)

“Sigaranın zararları konusunda farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır”

Ülkemizde gerçekleşen sigara bırakma çalışmalarından bahseden Karaca,

“Ülkemizde ise Sigara Bırakma çalışmaları kapsamında; toplumda tütün kullanımını azaltmak ve pasif ekilenimi önlemek amaçlarıyla Tütün Kontrol Çalışmalarının bilinirliğinin artırılmasını sağlamak ve sigaranın zararları konusunda farkındalık oluşturmak (Sigara Bırakma Poliklinikleri/ALO 171/ ALO 184/ Yeşil Detektör) amaçlanmaktadır. Toplumu pasif sigara dumanının zararlarından korumanın yegâne yolu sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda yasaklanmasıdır. Dumansız kapalı kamusal mekânlar, iş yerleri ve toplu taşıma araçları yaratarak insanları tütün dumanına maruz kalmaktan korumaktayız. 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü hakkında Kanun kapsamında ihlallerin tespitine yönelik Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi (DHSDS) ile ihbar ve şikâyetlerin değerlendirilmesi ile rutin denetimlerin anlık olarak takibi ve raporlaması yapılmaktadır. İlimizde denetimler, tablet, bilgisayarlar ile17 denetim ekibiyle gerçekleştirilmektedir. 4207 sayılı Kanun kapsamında ekiplerimiz, 2024 yılı içerisinde, İl genelinde 27.925 denetim gerçekleştirmiş olup,  bu denetimlerde kapalı alanda Tütün ve Tütün Ürünlerinin tüketilmesi yasağına uymayan 15kişi ve 111 işletmeye para cezası uygulanmıştır. Denetimlerimiz mesai saatleri ile sınırlı tutulmayıp, hafta sonları da dâhil olmak üzere 24 saat üzerinden planlanarak yapılmaktadır. 4207 sayılı Kanun ihlaline şahit olan vatandaşlarımızın ALO 184 SABİM, ALO 112 Acil Çağrı hatlarına ve Google play üzerinden yeşil dedektör uygulaması ile şikâyette bulunabilirler. İlimizde 22 adet sigara bırakma polikliniğimiz mevcut olup, 5 adet sigara bırakma polikliniğimizin açılması için gerekli iş ve işlemler başlatılmış olup, en kısa zamanda hizmet vermeye başlayacaktır. Mevcut sigara bırakma polikliniklerine 2024 yılı içerisinde 722 kişi müracaat etmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz sağlanan 722 vatandaşımıza, Sigarayı bırakma ilacı temin edilmiş olup; 30 vatandaşımız sigarayı bırakmıştır” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Yeşilay Manisa Şubesinin de stant açtığı etkinlikte ekipler vatandaşların karbonmonoksit ölçümü yapıldı. Sağlık İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen Resim Yarışmasında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi. 

Manisa’da ‘Dünya Tütünsüz’ Günü Kutladı (2)

Manisa’da ‘Dünya Tütünsüz’ Günü Kutladı (1)

Muhabir: RESULENUR KANTAR