Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde çiftçilik yapan vatandaşlar, bir ay önce Karayolları tarafından kapatılan ova yolu nedeniyle mağdur oldular. Yaklaşık 50 yıldır açık olan ova yolunun kapatılması özellikle çiftçilerin hasat yaptığı şu dönemde gerçekleştirilmesi, bölge halkını mağdur etti. Tarlalarını işlemek için kilometrelerce gitmek zorunda kalan çiftçiler, şimdi kara kara ne yapacaklarını düşünüyor. Konunun çözümü için çiftçiler, Manisa Valisi Enver Ünlü ve siyasilerden yardım bekliyor.

“BURAYA BİR CEP YAPMAK ÇOK ZOR BİR ŞEY MİYDİ?”

Mağdur olduklarını dile getiren çiftçilerden İbrahim Tosunoğlu, “Ben Veziroğlu çiftçilerindenim. Bu yol kapandı. Her şey bu yola mı kaldı? Bu yolu kapatanlara sesleniyorum. Binsinler benle beraber traktöre Güzelköy’den çıkıp otogardan dönüp tarlamıza gelelim. Bunu bir düşünsünler. Bu yolun tekrardan açılmasını istiyoruz. Bu yol 50 yıldır açık. Şimdi gelmiş akıllarına kapatmak. Buraya bir cep yapmak çok zor bir şey miydi?” dedi.

“BİR AN ÖNCE YOLUMUZUN AÇILMASINI İSTİYORUZ”

Çiftçi Kenan Karadağ, “Biz bu konuda çok mustaribiz. Bu yol en az 70 senedir var. Benim 20 yıldır burada tarlam var. 10 yıldır da burada oturuyorum bir kez bile burada bir kaza olmadı. Biz bu sıkıntıdan dolayı girdi maliyetlerini falan gözümüz görmedi. Bir an önce yolumuzun açılmasını istiyoruz. Burada mahsulü olan vatandaşlar mahsullerini nereden çıkaracaklar? Üretin diyorlar üretiyoruz. Ürettiğimiz ürünü taşıyacak yolumuz yok!” diye konuştu.

“ÇİFTÇİLER ÇOK ZOR DURUMDA”

Bir diğer üretici Liyadin Erdoğan da, “Çiftçiler çok zor durumda. Yazık günah! Buraya tarım aletleri nasıl girecek? Bir kilo mazot olmuş 40 TL. bu halkada yazık günah. Yolumuzun acilen açılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“KAZA OLURSA NE OLACAK?”

Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı yaklaşıyor Hayvancılık Makinaları, Teknolojileri ve Yem Fuarı yaklaşıyor

Çiftçilerden Sedat Yünsel ise, “30 seneden beri burada çiftçilik yapıyorum. Çok zor durumdayız. Şu an tarlamıza girebilmemiz için şehir merkezine gitmemiz lazım. İş makinelerinin yapabileceği sürat 20-30 kilometredir daha fazla değildir. Peki, bir kaza olursa ne olacak? Bunun sorumlusu kim olacak? Lafa geldi mi zaman köylü milletin efendisi! İstemiyorlarsa çiftçilik yapmamızı, tamamen kapatsınlar biz çiftçilik yapmayalım! Ne yiyeceklerse yesinler o zaman! Böyle bir şey olabilir mi? Kafana göre yolu kapat! Burada kanal yolu var. E-5 karayolu diye bir şey yok! Bütün hepsi kanal yolu diye gözüküyor. Alttaki yolu da kapatsınlar o zaman, girmeyelim. Yapmayalım çiftçiliği. Sebep ne yani? Bir sebep gösterirler öyle anlarım. E burada yol var. Kanaldan Veziroğlu’na kadar gidiyor. Böyle bir saçmalık olamaz” dedi.

“GELSİN GÖRSÜN HALİMİZİ”

Çiftçi Yünsel, Manisalı yetkililere de, “Milletvekillerimiz var Tarım Bakanımız var. Sayın Valimiz var. Gelsin görsün halimizi. Bize bir yardımı dokunsun.  Böyle bir şey olamaz! Buranın kapanması kazaya sebebiyet verebilir. Neden? İş makinesinin buraya girebilmesi için  Manisa’ya gitmesi lazım. Şehir merkezinde de 20-30 kilometre süratle kaza olabilir. Mülki amir bu işlerde yetkilidir. Burayı açtırabilir.” dedi.

“CEP YAPILSIN İSTİYORUZ”

Bir diğer mağdur çiftçi Osman Dedeoğlu, “1972 yılından beri bu yoldan gidip geliyorum. O zamandan bu zamana kimse bu yoldan gidip gelmekten şikayetçi olmadı. Bir ay önce buraya geldiğimde girecekken baktım burada bir çalışma yapılıyor. Dedim ne oluyor? Yolu kapatıyoruz dediler. Kim verdi size bu izni diye sordum? Karayollarının verdiklerini söylediler. Hangi karayolu olduğunu sordum. Manisa Karayollarının olduğunu söylediler. Hemen öğleden sonra gittik. Dedik ki nedir bu durum. Bize dendi ki ‘Cimer’den bize bir yazı geldi bunun üzerine biz burayı kapatıyoruz. Burada kaza olmuş diye’ Biz de kendilerine dedik ki siz orayı kapatmakla yaklaşık 500 çiftçi ailesinin giriş çıkışını yok ettiniz. Siz burada bir çözüm üretmemişsiniz çözümsüzlük yaratmışsınız dedik. Bu yolda çözüm üretilecek 2 yol var. Girişe 40-50 metrelik cep çıkışa da 40-50 metrelik cep yapın. Emniyet içerisinde insanlar işlerine baksınlar. Bahane şuymuş burada trafik emniyeti yokmuş. Yok tabi. Defalarda Cimer’e yazı yazdık. Buraya da cep yapılsın diye. Hatta bu girişteki ağaçları kesin giriş çıkışlarımız rahat olsun dedik. Emniyetli değil diye burasını yazdık. Herkes biliyor buranın emniyetsiz olduğunu. Karayolları olarak göreviniz ne sizin? Emniyeti sağlamak! O zaman ne yapacaksınız? Buraya bir cep. Biz de rahatlıkla girip çıkalım. Burada başka sorunlar da var. Belediyeyle ilgili sorunlar var büyükşehir belediyesine gidin dediler bize. O arada ilgili kısım dedi ki bize sözde buranın kapatılmasındaki neden buradaki gördüğünüz yolun bağlantılı olmadığıymış. Yani karayolları haritasında buranın haritada anayola bağlantısı görünmüyormuş.  Onun için İzmir Karayolları Bölge Müdürlüğü gidin burayı kapatın demiş. Emir vermiş kapattılar. Şimdi biz bu yolun kapatılmasını değil açılmasını emniyete alınmasını istiyoruz.  Halk buradan rahatlıkla işleyebilsin. Bu yolun aynısı aşağıda da var. Oradan çıkarken de zorla girip zorla çıkıyoruz. Arkamızdan o kadar hızlı geliyor ki araç korkuyoruz. Biz tarlamıza giremiyoruz. Bu sorunumuzun çözülmesini istiyoruz” dedi.

“40 SENEDİR BEN TARLAMA BU YOLDAN GİRİYORUM”

Bir diğer çiftçi, “Biz çiftçiyiz ve şu an çok mağduruz. Bu yolu madem kapatacaklardı zamanında neden açtılar? Bu yol 50 senelik yol. Ben 78 yaşındayım. Benim çocukluğum burada geçti. Neden kapatıldı bu yol?40 senedir benim arazim var burada. 40 senedir ben tarlama bu yoldan giriyorum. Şimdi tarlama girebilmek için Manisa’ya gitmem lazım. Garajın oradan dönmem lazım. Bizi neden mağdur ediyorlar? Neden biz 10 kilometre gitmek zorunda bırakılıyoruz” şeklinde konuştu.