Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Hüseyin İlter, 94 yıllık tarihe sahip hastanede, günümüze kadar hastalıkların tedavisinde kullanılan malzemelerin hastane toplantı odasında sergilendiğini söyledi.
Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin, 400 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve ilk olarak 1539 yılında Manisa Bimarhanesi adıyla Sultan Camii yanında açılmış olduğunu hatırlatan Başhekim Yardımcısı Dr. İlter, Cumhuriyetin ilanıyla beraber şu anda faaliyet gösterdikleri binaya taşındıklarını belirtti.
Hastanenin 1927 yılında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün ve Sağlık Bakanı Refik Saydam'ın imzalarıyla resmen kurulduğunu ifade eden Başhekim Yardımcısı Dr. Hüseyin İlter, psikiyatri alanında dünya çapında kabul edilen yöntemlerin uygulandığı önemli merkezler arasında yer aldığını kaydetti.
Ruh hastalıklarının tedavisinde geçen 94 yıllık süreçte önemli gelişmelerin olduğunu, geçmişte uygulanan yöntemlerin bugüne de ışık tuttuğunu vurgulayan Başhekim Yardımcısı Dr. İlter, "Cumhuriyetin ilk yıllarında hastanemizde kullanılan ilaçlı ve ilaçsız tedavi seçenekleriyle ilgili bilgilerimiz büyüklerimizin, hocalarımızın anlattıklarıyla sınırlı. Hastanemizin değişik bölümlerinin yenilenmesiyle de bu süreçleri gözden geçirme fırsatımız oldu. Yenileme sürecinde ele geçen eski malzemeleri bir araya toplarken geçmişi anlamak ve geleceğe ışık tutmak için bir müze oluşturma fikrimiz oluştu.” Dedi.
- Tedavide "Zaman tüneli” misali
Hali hazırda 400 yatak kapasiteli 12 şehre hizmet veren hastane olduklarını vurgulayan Başhekim yardımcısı Dr. İlter, hastane tarihiyle ilgili 1927’den bu yana kadar tarihi değer taşıyan kullanılmış olan eşyaları toplantı salonunda muhafaza ettiklerini söyledi.
Hastanenin ilk tabelasını dahi itina ile sakladıklarını anlatan Başhekim Yardımcısı Dr. İlter, şöyle konuştu:
“Manisa Ruh Sağlığı Hastanesi ilk açıldığında da Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti Manisa Emrazi Akliye ve Asabiye Hastanesi ismiyle anılmış. Şimdide Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi olarak görev hizmet vermektedir. O dönemlerde kullanılan telefonlar, daktilolar, aydınlatma, ısınma, hesap, yemek ve laboratuvar araçları olmak üzere birçok eşya sergilenebilir durumda. Bu malzemelerle dünden bugüne bir yolculuk oluşturacak, 94 yıllık geleneğimizi gösteren bir müze çalışması yapmak istiyoruz. Çünkü geçmiş bugünün önemli bir aynasıdır. Hastanemizde kullanılmış olan cihazlar tarihi dokuyu yansıtıyor. Hastanemizin tarihi geçmişini yansıtan cihazlar var, hassas terazi olarak kullanılmış bir cihazımız mevcut. Majistral ilaç yapımından sonra hassas bir şekilde bununla da ölçüyorlardı gramajlı ilaçları. Biz hekimler olarak şu anda çok modern cihazlar EKG kalp grafiği cihazları kullanıyoruz ama çok eski bir seyyar EKG cihazımız da aletler arasında. Foto baskı cihazı, ütü, dış aydınlatma aletleri yer alıyor. Hepsi antika cihazlar ve bizim için çok değerli. Bize, tarihimizi yansıtan bu eserlerimizi bu toplantı salonumuzda sergiliyoruz ki, geçmişimizi de hiçbir zaman unutmayalım. Şu andaki mevcut modern cihazlarımızın da kıymetini bilelim.” (Turgay Duyar