Sanayideki işyerlerinin büyük kısmı Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları tarafından satın alındığını ileri süren oda başkanları ve esnaflar, 250 metrekarelik özelliği olmayan işyerleri fiyatlarının da uçuk rakamlar olduğunu, yeni kurulacak sanayide esnaf olmayana işyeri satılmaması gerektiğini vurguladı.
Manisa Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Halil Kırlı, 2005 yılından bu yana oda başkanlığı görevini sürdürdüğünü belirterek, Küçük Sanayi Sitesi 1. Bölümünün 1986 yılında ikinci bölümünün ise 1990’lı yıllarda açıldığını kaydetti.
O günden bu yana başka da sanayi sitesi yapılamadığını ve bugün artık yetersiz kaldığını vurgulayan Kırlı, Madeni Sanatkârlar Odası olarak Manisa’nın yeni bir sanayi sitesi ihtiyacı olduğunu ve bunun için de oda olarak yaklaşık 10 yıldır çalışma yürüttüklerini kaydetti.
Sanayi de iki büyük sorun yaşanıyor
Manisa Küçük Sanayi Sitesi esnaflarının iki büyük sorun ile yıllardır mücadele ettiğini ancak seslerini kimsenin duymadığını vurgulayan Oda Başkanı Kırlı,
“Bizim en büyük iki sıkıntımızdan birisi kiralık dükkân bulunamadığından dolayı kiralar olduğundan çok daha fazla fiyata kiraya veriliyor. Yeni işyeri açacak olan ustalarımız kiraların yüksek oluşundan dolayı işyeri açamamaktadır. Kiralık işyeri arayan esnafımız için de en az 250 metrekare olmak üzere yeni dükkanlara ihtiyaçları var. İkinci sorunumuz da işini genişleten esnaflarımızın da çok acil yeni ve geniş işyerlerine ihtiyaçları var. Bu esnaflarımız için de 500 ile bin metrekarelik yeni işyerlerine ihtiyaç var. Yani özetleyecek olursak, yeni işyeri açacak esnafımıza ve işyerini genişletmek isteyen esnafımız için çok acil işyerine ihtiyaçları var.” Diye konuştu.
“Yerel yönetimlerden destek bekliyoruz”
Yıllardır yaşanan bu sorunlardan hem yerel yöneticilerin hem de Milletvekillerinin hepsinin haberi olduğunu vurgulayan başkan Kırlı,
“İnşallah bu yeni yerel yönetim bizlere yardımcı olacaklardır, bundan çok ümitliyiz, bu konulara çok duyarlı olduklarını biliyoruz. Hem Yunusemre Belediye Başkanımız Semih Balaban, hem de Büyükşehir Belediye Başkanımız Ferdi Zeyrek ve milletvekillerimizle el ele vererek bu işin üstesinden geleceğiz inşallah” dedi.
Manisa’da yeni bir sanayi sitesi kurulacak alanların var olduğunu kaydeden Başkan Kırlı,
“Yeni sanayi sitesi kurulabilmesi için gereken alan konusunda tespit ettiğimiz 5-6 adet yer var. Bunlardan bazıları ormana ait, bazıları ise şahıslara. Bu süreçte belediyelerimizin de çalışmalarının var olduğunu biliyoruz. İnşallah yakın zamanda bu sorunlar giderilir.” Şeklinde konuştu.
Sanayi esnaflarından Ertan Midilli, yaklaşık 30 yıldır mekân çalıştırdığını ancak işyeri sahibi olamadığını sanayide sürekli kiracı olduğunu vurguladı.
Midilli,
“Sanayide demirciyim ve 30 yıldır mekân çalıştırıyorum ama bir dükkanım yok. Kiraların 20-30 bin lira gibi çok yüksek oluşundan dolayı, kenara fazla biriktiremiyoruz. Bu sebepten dolayı da işyeri sahibi olamadım yıllardır. Sanayi içerisindeki işyerlerinin en ucuzu 7-8 milyon liradan başlıyor. Bu rakamlara işyeri sahibi olmamız bugünkü şartlarda mümkün görünmüyor. Alma şansımız yok yani.” Dedi.
“Sanayi esnafının sanayide dükkanı yok gibi bir şey”
Mekan sahibi olabilmelerinin ancak yeni sanayi kurulmasıyla olabileceğini vurgulayan Midilli,
“Manisa Küçük Sanayi Sitesindeki dükkanların büyük bir bölümü esnaf olmayanlara ait ve kira gelirleriyle geçiniyorlar. Sanayideki esnafların neredeyse yüzde 70’i kiracı durumunda. Zamanında esnaf olmayan işyeri alamaz diye sınırlama olmadığı için buradaki dükkanların büyük kısmı Almanya’daki Türk vatandaşları tarafından yatırım amacıyla satın alındı. Yani sanayi esnafının sanayide dükkânı yok gibi bir şey. Sanayideki en küçük dükkanların kiraları bugünler için 20 ile 30 bin lira arasında, bu rakamın bize göre bugünlerde 10 bin liralarda olması gerekirdi. Yeni sanayi kurulması durumunda en küçük işyerinin 250 metrekare ve ayrıca bizim alabileceğimiz rakamlarda olması gerekir. Geçmiş yıllarda yapılan hata yeniden tekrar edilmemeli ve esnaf olmayana sanayiden işyeri satılmamalıdır.” Diye konuştu.