Özkaya, 30 yıllık meslek tecrübesiyle gıda işletmelerini yakından takip ettiğini belirterek, özellikle et, süt, yumurta, un, zeytin, bakliyat gibi birçok ürünün üretim süreçleri hakkında bilgi sahibi olduğunu ifade etti.

Soma Özel Halk Otobüsleri’nden anlamlı hareket Soma Özel Halk Otobüsleri’nden anlamlı hareket

“Asıl yük tüketiciye düşüyor”

Özkaya, tüketicinin sorumluluğuna dikkat çekerek, "Asıl yük tüketiciye düşüyor. Alınacak ürünlerin titizlikle incelenmesi gerekiyor. Üreticiler, farklı kalitede ürünleri piyasaya sunarken fiyatları ön planda tutuyorlar" dedi. Ürünlerin sadece fiyat ve marka bazında değerlendirilmesinin yanlış olacağını söyleyen Özkaya, etiket bilgilerinin önemine vurgu yaptı. Örneğin, iki farklı marka ayranın etiket değerleri arasındaki protein ve yağ miktarlarının farklı olabileceğini belirterek, diğer gıda ürünlerinde de benzer durumların görülebileceğine dikkat çekti.

“Son kullanım tarihini kontrol edin”

Özkaya, tüketicilere şu önerilerde bulundu: "Etiket bilgilerini karşılaştırarak ürün tercihi yapın, üretici firmanın güvenilirliğini araştırın ve son kullanım tarihini kontrol edin. Özellikle son kullanma tarihi yaklaşan ürünlerde risk olabilir."

Tarım Bakanlığı'nın hileli ürün üreten firmaları ifşa etmesinin önemli olduğunu belirten Özkaya, denetimlerin daha sık yapılması ve kurallara uymayan firmalara ağır yaptırımlar getirilmesi gerektiğini söyledi. Hileli gıdaların kolon kanseri vakalarının artışına sebep olduğuna da dikkat çekti.

Ambalajların cazibesine kapılmaktansa, üretici firmanın güvenilirliğine ve uluslararası kalite belgelerinin varlığına bakılmasının önemli olduğunu vurgulayan Özkaya, yerel ürünleri tercih etmenin de sağlıklı alışveriş için bir adım olduğunu ifade etti.

Manisa'daki tüketici potansiyeline değinen Özkaya, ilin gıda işletmeleri açısından avantajlı bir konumda olduğunu ve bu işletmelerin ürünlerinin yerinde incelenebileceğini belirtti.

Son olarak, Özkaya, "Sadece fiyata bakarak değil, birkaç ürünü karşılaştırarak alışveriş yapalım ve sağlıklı kalalım" diyerek tüketicilere seslendi.

Muhabir: ÖZGE AY ERDOĞDU