Manisa'nın tarihi ve kültürel mirasları arasında önemli bir yere sahip olan Muradiye Eski Mezarlığı, Manisa Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan düzenlemelerle yeniden topluma kazandırıldı. Yunusemre ilçesine bağlı Muradiye Mahallesi'nde yer alan ve tarihi öneme sahip bu mezarlık, uzun bir süredir bakımsızlık nedeniyle ihmal edilmişti. Bölge halkının çöplük olarak kullandığı alan, yapılan bakım ve onarım çalışmalarıyla yeniden görünür hâle geldi.

Tarihi Mezarlık Yeniden Gün Yüzüne Çıktı (5)

Mahallede yaşayan vatandaşlar, mezarlığın varlığını uzun zamandır fark edemediklerini, çöplerin yoğunluğu nedeniyle bu tarihi alanın gözlerden uzak kaldığını belirtti. Yeniden düzenlenmesiyle birlikte, mezarlığın tarihi dokusu da gün yüzüne çıktı

Tarihi Mezarlık Yeniden Gün Yüzüne Çıktı (6)

Manisa Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmayla birlikte sadece tarihi bir mirası korumakla kalmayıp, aynı zamanda bölge halkının da sosyal bilincini artırmayı hedefliyor. Yenilenen Muradiye Eski Mezarlığı, artık geçmişe ışık tutan bir mekan olarak ön plana çıkacak.

Bu çalışmayla birlikte Manisa Büyükşehir Belediyesi, tarihi eserlerini koruma ve gelecek nesillere aktarma konusundaki kararlılığını bir kez daha göstermiş oldu. Konu ile ilgili Manisa Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Manisa Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar İşleri Daire Başkanı Erhan İnce, bakım ve onarım çalışmaların devam edeceğini vurguladı.

Yunusemre’ de atık ilaç kutuları yerleştiriliyor Yunusemre’ de atık ilaç kutuları yerleştiriliyor

Tarihi Mezarlık Yeniden Gün Yüzüne Çıktı (3)

“Tarihi olarak tescillenmiş”

 

Manisa Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar İşleri Daire Başkanı Erhan İnce,  Muradiye Eski Mezarlığı’nın en eski mezarlıklar arasında yer aldığını söyledi. İnce, “Tescillenmiş durumda. Burası daha önce göz ardı edilmiş, bakımı yapılmamış bundan dolayı da vatandaşların da mezarlık olduğunun farkında olmadan çöpünü ve diğer atık maddeleri buraya atmış. Muradiye için çok kötü bir görüntü sergiliyordu. Atalarımızdan kalan bir mezarlık.  Değer katmak için buranın bakım ve onarımını gerçekleştirdik. Görenler gerçekten teşekkür ediyor. Buranın mezarlık olduğunu insanlarımıza hatırlattık. Etrafını ahşap çitlerle çevirdik. Güzel bir şekilde bakımını gerçekleştirdik. Mezarlık olduğunu tekrardan göstermiş olduk. Daha önceden insanlar mezarlık olduğunu bile farkında değillerdi. Bu uygulamamız sayesinde farkında oldular. Tarihi olarak tescillenmiş bir yer. Osmanlı döneminden itibaren günümüze gelen bir mezarlık. Muradiye’nin gelişmesi sırasında kaybolmuş bir eseri yeniden bakımını yaparak kazandırdık. Buradai vefat etmiş insanlarımız ve atalarımızı görünebilir hâle getirdik” diye konuştu.

Tarihi Mezarlık Yeniden Gün Yüzüne Çıktı (2)

Tarihi Mezarlık Yeniden Gün Yüzüne Çıktı (1)

Muhabir: ALİ GÖZEN