Türkiye, ekonomik krizle mücadele ederken, üretim yetersizliği bir kez daha gündeme geldi. Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin verilerine göre, Türkiye’de elektrik tüketimi üretimi geride bırakmaya devam ediyor. 15 Ağustos tarihinde Türkiye'nin günlük elektrik üretimi 1 milyon 139 bin 185 megavatsaat seviyesinde kalırken, tüketim ise 1 milyon 142 bin 999 megavatsaat olarak kaydedildi. Bu veriler, tüketimin üretimi yaklaşık 4 bin megavatsaat geçtiğini gösteriyor.

Türkiye Tükettiği Kadar Üretmiyor! (2)

Yenilebilir enerji kaynaklarında rüzgar enerjisi bulunuyor

Elektrik tüketiminde en yoğun saatler öğle vakitlerinde yaşanırken, en düşük tüketim sabah erken saatlerde gerçekleşti. Verilere göre, en yüksek elektrik tüketimi saat 15.00'te 55 bin 485 megavatsaat ile kaydedilirken, en düşük tüketim ise saat 07.00'de 37 bin 432 megavatsaat olarak gerçekleşti.

Elektrik üretiminde en büyük pay doğal gaz santrallerine ait olduğu görülüyor. Üretimin yüzde 21'i doğal gaz santrallerinden sağlanırken, ithal kömür santralleri yüzde 19,6'lık payla ikinci sırada yer aldı. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında ise rüzgâr enerjisi yüzde 16,6'lık payla dikkat çekti.

Üretim-tüketim dengesindeki bu açık, Türkiye'nin üretim kapasitesinin arttırılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Ekonomik krizle birlikte enerji alanındaki bu dengesizlik, ülkenin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasını zorlaştıran bir etken olarak öne çıkıyor.

Muhabir: ALİ GÖZEN