Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği, tarımsal sulamada en büyük sorunlardan biri olan elektrik maliyetlerini azaltmak için Manisa’nın Alaşehir ilçesinde çalışmalara başladı. Alaşehirli üreticileri rahatlatacak yüzer güneş enerji santrali (GES) projesi, Kavaklıdedre Sulama Kooperatifi göletinin üzerine kurulacak.
Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Ali Halis Uysal, Alaşehir’e kurulacak Yüzer GES sahasında incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında açıklama yapan Başkan Uysal;
“Bizim en büyük girdimiz tarımsal elektriklerdir. Senede 2,5 milyar Kilowatta yakın elektrik kullanmaktayız. Kurtuluşu bu güneş enerjisi santrallerinde görüyoruz. Su gibi düğümsüz olun” dedi.
“Türkiye’de ilk”
Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği’nin Alaşehir’de Sula Kooperatifi üzerinde kurulacak GES hakkında yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verildi;
“ Türkiye’de 2013 yılında Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği ile ortaklaşa çalışma yapılarak güneş enerjisi kooperatifi yasal olarak kurulmuştur. Bunun ilk örneği Amasya’nın Gümüşhacıköy, diğeri Antalya’da faaliyete geçirilmiştir. İzmir Aydın bölgesinde yarıda kalmıştır. Bu konuda özel şirketler faaliyete geçerek güneş enerjisi kooperatiflerinin faaliyetlerine son verilmiştir. Fakat bu konuda devamlı çalışmalarda bulunan Genel Başkan Ali Halis Uysal kanuna bir şerh düşerek aynı şartlarda sulama kooperatifleri de bu işlevi yapabilirler maddesini koydurtmuştur. Bu konuda sulama kooperatifleri de bu maddeye istinaden görevlerini sürdürüyor. Alaşehir Kavaklıdedre Sulama Kooperatifi göletinin üzerine Türkiye’de ilk olmak üzere güneş enerji santralinin kurulmasıyla ilgili yerinde gerekli incelemeler yapıldı. Kooperatif ilgilileri ile anlaşmaya varılmış olup çalışmalara başlanacak. Bu olay yalnız göletleri değil barajlarında yerinde uygun olarak kapsayacağı inancı ile büyük önem arz ediyor.”
Yüzer fotovoltaik olarak da bilinen yüzer güneş enerji santrali (yüzer-ges), su kütleleri üzerinde yenilenebilir enerji santrali kurulmasını mümkün kılan sistemlerdir. Çiftçilerin daha verimli enerji üretmesini sağlayan Yüzer-GES, teknoloji sayesinde, kara alanlarını kaybetmeden su üzerinde istenilen genişlikte enerji santrali inşa edilmesini sağlıyor. Baraj suyu üzerindeki enerji üreten güneş panelleri, suyun buharlaşma oranını da azaltma özelliğini taşır.