Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde çalışan Ziraat Mühendisi Süleyman Çiltaş, İl genelinde üretimin en fazla olduğu ürün olan üzüm hakkında hasadı yaklaşırken dikkat edilmesi gereken konuları anlattı.

Üzüm’de Hasat Öncesi Dikkat! (2)

Sıcak geçen yaz aylarının hasat öncesi ürünleri etkilememesi için dikkat edilmesi gerekenleri vurgu yapan Ziraat Mühendisi Süleyman Çiltaş,

“Bu sezon hava sıcaklıkları mevsim normallerin üzerinde seyretmektedir. Böyle dönemlerde bitkinin ihtiyaç duyduğu suyu sağlamak önemlidir. İlaçlamanın etkisini artırma ve havalanmayı sağlamak amacıyla tepe alma uygulaması yapılacak uygulamada üreticilerimizin fotosentez yapan taze yaprakları almamaları gerekmektedir.

Salkımları güneş yanığı olmaması için açıklıkta bırakmamaları gerekmektedir. Hava sıcaklıkları yüksekken tane büyütmek amacıyla hormon kullanımından kaçınılmalıdır. Aksi halde gelecek yılın ürününü taşıyan yaz sürgünlerini ve mevcut salkımlarının zarar görmesi hatta tanelerde çatlamalar meydana gelmesi söz konusudur.

Hasadın yaklaşmakta olduğu bugünlerde kurşuni küf hastalığı ve ‘Okratoksin A’ oluşumu engellemek için bağlarda toprak işlemi yapılmamalıdır. Kullanılan bitki koruma ürünlerinin bekleme süresi dolmadan hasat yapılmamalıdır” ifadeleri kulandı.

Manisa’da bu mahalleye araç giremiyor! Manisa’da bu mahalleye araç giremiyor!

Üzüm’de Hasat Öncesi Dikkat! (3) 

Muhabir: RESULENUR KANTAR