Yunusemre Belediyesi, Manisa Yunt Dağı Kırsal Kalkınma Çalıştayı düzenledi. MASKİ Konferans Salonu'nda gerçekleşen çalıştaya, Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban ve başkan yardımcıları, çok sayıda davetli katıldı. Çalıştayda, kooperatifler, yerel kalkınma ve Yunt Dağı'nın fotoğraflar ile anlatımı sergilendi. 

Yunt Dağı Kırsal Kalkınma Çalıştayda Anlatıldı (6)

"Tarım için elimizi taşın altına koyacağız"

Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, yapılan çalıştayda bulunmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Tarım için hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız ve koyacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. 

Türkiye’de hukuk sistemi vatandaşlar tarafından eleştiriliyor Türkiye’de hukuk sistemi vatandaşlar tarafından eleştiriliyor

Yunt Dağı Kırsal Kalkınma Çalıştayda Anlatıldı (7)

"Tarih fotoğraflarla yeniden yazılıyor"

Baba mesleğini devam ettiren ve Yunt Dağı'nın fotoğraflar ile anlatan Fotoğrafçı Birol Üzmez, tarihin fotoğraflarla yeniden yazıldığını ileri sürdü. Üzmez, "Aslında çoğunuzun da gerçekten belki bildiği, belki bilmediği bir sürü fotoğraf var. Tarih  fotoğrafla yeniden yazılıyor. Fotoğrafın da güzelliği burada. Çektiğin zaman, geriye fotoğraf kalıyor. Binalar, insanlar yok olup gidiyor. Aslında tabii pandemi gibi bir şey de yaşadık. O zaman gördük ki bu tip sessiz yerler, sakin yerler, ne kadar da kıymetliymiş. Keşke buraları olduğu gibi koruyabilsek. Burada böyle bir konaklama yeri yapılıyor. Ama  Türkiye'deki fotoğrafçıları getirsek, Türkiye'deki doğa yürüyüşçülerini getirsek, bisiklet tutkunlarını buraya getir, burada iki gün kalsalar. Etrafı gezseler. Zaten buradaki rotaların amacı da buydu aslında. Bisiklet yolu, yürüyüş yolu, işte antik kentteki büyük Apollon Tapınağa giden Roma yolu, olduğu gibi korunmuş bir Roma yolu var. Nerede var böyle bir yol? İşte bunlar elde avuçta olanlar" şeklinde konuştu.

Yunt Dağı Kırsal Kalkınma Çalıştayda Anlatıldı (2)

"Güzelyurt Mahallesi kooperatif sayesinde olmuştur"


OBASYA Kooperatif Başkanı Mustafa Pala, 50 yıldır kooperatifçilik yaptığını söyledi. Kooperatiflerin kalkınmanın öncüsü olduğunu dile getiren Pala, "Ama böyle bir döneme geldik. 'Bırakın ya bu kooperatifçiliği. Bu ülkede olmaz' diyenler giderek çoğalıyor. Benim 1970'li yıllarda köy kooperatiflerinde birlik başkanlığı yaptığım dönemde 200'den fazla köyde kooperatifler vardı. Demirci'de, Gördes'te, Selendi'de bütün ilçelerde bulunuyordu. Mesela Demirci'de halı tezgahlarımız vardı. Salihli'de salça fabrikası vardı. Zeytin yetişen köylerde zeytin, salamura tesisleri vardı. Yani kalkınmanın etkili araçlarından birisi kırsal kooperatiflerdi o dönemde. Ama 12 Eylül silindir gibi kooperatiflerin ve  STK'ların üzerinden geçti ve ondan sonra kooperatifler etkili biçimde gündeme getirilmemeye başladı. Bizim büyük liderimiz Atatürk'ten, cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ten, büyük asker, büyük devlet adamı, baş öğretmen diyoruz Atatürk'e ama o aynı zamanda bir kooperatifçidir. O kooperatiflerin bir numaralı ortağı olmuştur. O öğretmenlere tüketim kooperatifi kurun demiştir. Ortak olmuştur ve o öğretmenlere kooperatifin sermayesi olarak birer maaş verilmesini istemiştir. Tarım kredi, tarım satış kooperatiflerinin yasaları onun döneminde çıkarılmıştır. Kooperatifçilik onun döneminde yapılmıştır. Yani liderlerin bu ülkenin yöneticilerinin desteklediğinin somut örneklerinden bir tanesidir.  Güzelyurt Mahallesi kooperatifler eliyle kuruldu. Güzelyurt Mahallesi, sadece Manisa'ya örnek bir çalışma değildir. Bölgede örnek bir çalışmadır. Aydın'a, Denizli'ye, Adana'ya kadar örnek alınmış somut biçimde görülüyor. Demek ki komple çiçek olabiliyor. Şimdi biz burada değerli bilim insanlarımızdan bilgiler alıyoruz. Onlar bilgilerini bizimle paylaşıyorlar. Bilgi paylaşarak büyüyor. Şimdi bize düşen o bilgileri kırsala taşımak ortak sorunları ortaklaşa çözmek için kooperatifler kurmaktır" ifadelerini kullandı.

Muhabir: ALİ GÖZEN