Zeytin üretimindeki en önemli, en çok zaman alan ve emek isteyen, üretim maliyeti en yüksek aşama hasat zamanıdır diyen Manisalı zeytin üreticisi İsmail Deveci:

“Sofralık ve yağlık olarak değerlendirilen zeytin meyvesinin sofralık olacaksa olgun döneminde hasat edilmesi gerekmektedir. Yağlık olarak değerlendirilecekse de tamamen kararması beklenir.

Yeşil zeytinin hasat zamanı eylül ve ekim aylarında gerçekleşir. Yeşilden sarıya döndüğü zamanda başlar, pembemsi olana dek devam eder. Siyah sofralık zeytinlerin hasadı ise kasım ve aralık aylarında gerçekleşir. Zeytinin tamamen siyah olması gerekmektedir.

Yağlık zeytinlerin serüveni ise daha farklıdır. Ağaçta hiç renksiz meyve kalmadığında yani kasım ve aralık aylarında toplanma serüveni başlar. Mevsimler ilerledikçe zeytinin içerisindeki yağ oranı da artmaktadır. Ancak çok da bekletmemek gerekir çünkü zeytinler zamanla kendiliğinden dökülür. Hasat ardından zeytinler kısa bir süre içerisinde yağa işlenmelidir. Ağaçtan düşen zeytinlerin yağı ayrı çıkarılmalıdır çünkü toprağa karıştığından dolayı asit oranı fazlalaşır.”

Geleneksel Hasat Nedir?

Geleneksel hasat hakkında bilgilerde veren İsmail Deveci:

“Kullanılacak olan hasat yöntemleri bir sonraki hasat zamanının gidişatını belirler. Bundan dolayı çok önemlidir. Mevcut olan geleneksel hasat yöntemleri 3’e ayrılır:

Yerden toplama; bu yöntemde olgunlaşan zeytinler yerden el ile toplanır. Yağ üretimi için kullanılır. Ancak yağın kalitesini düşürmektedir.

Ağaçtan toplama; zeytinin kalitesini düşürmeyen ancak çok da emek isteyen bu yöntemde, zeytinler ağaca çıkılarak elle sıyrılarak toplanır. Hem sofralık hem de yağlık olarak kullanılabilir ve kalitesini kaybetmez.

Sırıkla silkerek toplama; Kullanılan yöntemde, olgunlaşan zeytinler sırık yardımıyla çırpılarak toplanır. Zeytinlerin zarar görmesi sebebiyle, tavsiye edilen bir yöntem değildir” dedi.

Hasat zamanında nelere dikkat etmeli?

Deveci, kullanılan hasat yöntemlerinin yaşanılan bölgeye göre farklılık göstereceğinden hasat yöntemlerine dikkat edilmesi gerektiğinin vurgusunu yaptı.

Akhisar dikkat! 21 Eylül elektrik kesintisi Akhisar dikkat! 21 Eylül elektrik kesintisi

İsmail Deveci:

“Çuval yerine kasa kullanılması zeytinler için çok daha sağlıklı ve az hasarlı olacağından önerilmektedir. Çünkü kasa içerisindeki ürünler bekleme esnasında daha iyi havalanmakta ve de ezilmeden muhafaza edilebilmektedir.

Kullanılan hasat yöntemleri yaşanılan bölgeye göre farklılık göstereceğinden hasat yöntemlerine dikkat edilmelidir.

Hasat için en uygun zaman belirlenerek yapılmalıdır.

Geleneksel hasat yöntemlerinden olan sırıkla silkerek toplama yöntemini kullanmamaya özen gösterilmelidir.

Ülkemizde sıklıkla kullanılmakta olan hasat teknikleri ve makine çeşitleri; el, tarak, sırık, akülü çırpıcı, patlar motorlu sarsıcı, monte sarsıcı ve kendi yürüyen sarsıcı olarak sayılabilir.

Maliyet çok yüksek olduğundan dolayı genellikle geleneksel hasat yöntemleri günümüzde devam etmektedir” dedi.

Resim1

Muhabir: ÖZGE AY ERDOĞDU