Tiyatro Eleştirmenleri Birliği tarafından verilen 30. Tiyatro Ödülleri açıklandı. Nilüfer Kent Tiyatrosu’nun 2022 yılında sahneye koyduğu ve büyük ilgiyle izlenen '1984' isimli oyun 'Yılın Oyunu Ödülü'ne değer bulundu. George Orwell’ın meşhur romanı '1984'ün çağdaş uyarlaması olan ve NKT Genel Sanat Yönetmeni Murat Daltaban’ın yönettiği oyun, sezon boyunca Bursa’da ve çıktığı turnelerde büyük övgüyle karşılanmıştı.

Manisa’nın Cilveli Kahvesi: Osmanlı’dan Günümüze Uzanan Bir Gelenek Manisa’nın Cilveli Kahvesi: Osmanlı’dan Günümüze Uzanan Bir Gelenek


Erdoğan Mitrani, Tijen Savaşkan, Zerrin Yanıkkaya, Hasibe Kalkan, Tuba Aksu Şener, Handan Salta, Bahar Çuhadar, Gülin Dede Tekin, Mehmet Konuk ve Eylem Ejder'den oluşan jürinin yaptığı değerlendirme sonucu, '1984' 'Yılın Oyunu Ödülü'ne değer bulundu.
Bu yıl 'Onur Ödülü'nü Ayla Algan’a veren Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, yılın yönetmeni olarak Gülhan Kadim’i, yılın oyuncuları olarak da Elif Ongan Tekçe ve Uğur Kanbay’ı seçti. 30. TEB Tiyatro Ödülleri, 9 Ekim 2023 tarihinde, Alan Kadıköy’de düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

1984 Eseri Hakkında 

George Orwell'in 1984’ü, insanların düşüncelerinin manipülasyon ve tehdit yoluyla kontrol edildiği distopik bir topluluğu tasvir eder. Şiddet, sadakat, kontrol ve güç kavramları, iktidardaki rejimin merkezinde yer alır. Roman boyunca Büyük Birader'in görüntüleri ve sesi, vatandaşları kültürel kurallara uymaları konusunda uyarır, yönlendirir ve tehdit eder.

Düşünmeye yönlendirildiğinden farklı düşünen herhangi bir vatandaş, aynı çizgiye düşmek için cezalandırılır veya beyni yıkanır. Big Brother'ın emanet ettiği düşünce polisi, bir hükümetin motive edildiğinde genişletebileceği gücü temsil eder. Orwell'in romanı manipülatif ve kontrolcü bir hükümetin tehlikelerine karşı bir uyarı görevi görür.

George Orwell, 1984'ün çoğunu 1947 ve 1948'de ciddi şekilde tüberküloz hastası olmasına rağmen yazmıştır. Son el yazması 8 Haziran 1949'da yayınlandı. Kitabın ilk adı Avrupa'daki Son Adam olarak tanımlanmıştı. Ancak yayıncısı Fredric Warburg'a 22 Ekim 1948 tarihli bir mektupta Orwell'ın bu fikrinden caymasını söyledi ve kitabın adı 1984 olarak değiştirildi.

Kitap çok sayıda edebiyat eleştirmeninden olumlu eleştiriler aldı. Tabii ki 1984, başarısına rağmen eleştirilere de maruz kaldı. Yayın tarihi boyunca, roman, yıkıcı veya ideolojik olarak yozlaştırıcı içeriği nedeniyle defalarca yasaklandı. 1984 siyasette hakikatin rolünün yanı sıra hükümet gücü ve kontrolü üzerindeki kamusal düşünceyi de etkiledi.

[ilgili-haber=32290]