Türkçemizde “Hayırlı olsun” diye güzel bir deyim vardır. Yeni bir işe başlayan kimselere iyi niyet ve dua cümlesidir. Başladığınız bu yolculukta Rabbim kolaylık versin anlamını taşır.
Gündelik hayatımızın birçok alanında iyilik ve hayır birlikte kullanılmaktadır. Anlam dağarcığında her türlü iyilik anlamına gelen o kadar çok deyim ve sözümüz vardır ki bunlardan bazıları şunlardır: “Hayır işlemek”, “hayır kurumu”, “hayırlı evlat” “hayırlı biri”, rüyaları “hayra yormak”. İyiliğini gördüğümüz insanlara hayatta iken “hayır dua” eder, vefat etmişlerse “hayırla” anarız. Her türlü iyiliğin Allah’ın elinde olduğunu bilir “hayırlısı Allah”tan deriz.
Allah, Kur’an-ı Kerimde insan için iki ana yolun olduğundan bahsederek insanların iyilik ve güzelliğin yolundan ilerleyerek cennete gidebileceklerini haber vermektedir; “İnsanı (ömür boyu yürüyeceği) bir yola koyduk. O bu yolu şükrederek veya nankörlük ederek yürür.” (İnsan, 76/3.) yine ”Haydi hayırlara koşun, yarışın!” (Bakara, 2/148) diye hayır ve iyilik yapmaya teşvik etmektedir. Yine Kur’an, muhataplarından dualarında hayırlı isteklerde bulunmaya yer vermektedir: "Ey mülkün sahibi olan Allah'ım! Mülkü dilediğine verir, dilediğinden de çeker alırsın. Dilediğini aziz, dilediğini zelil edersin. Hayır senin elindedir. Senin kudretin her şeyden yücedir." (Âl-i İmrân, 3/26)
Sevgili Peygamberimiz de müminin her halinde hayır üzere olduğuna dikkat çekmektedir: “Müminin işi ne hoş! Onun bütün işleri hayırlı ve kazançlıdır. Bu duruma müminden başka hiç kimsede rastlanmaz. Mümin bir nimete nail olduğunda şükrederse, bu onun için hayır olur. Darlık ve sıkıntıya düştüğünde sabrederse, bu da onu için hayır olur.” (Müslim, “Zühd ve rekâik”, 64.)
Aslında Kur’an, dünya hayatının hayır-şer ve iyilik-kötülük üzerine bina edildiğini her fırsatta dile getirmektedir: "Her canlı ölümü tadacaktır. Denemek için sizi kötü ve iyi durumlarla imtihan ederiz. Sonunda bize geleceksiniz." (Enbiyâ, 21/35) “Kim zerre miktarı bir hayır işlerse, onun mükâfatını görecek; kim de zerre miktarı bir kötülük işlerse onun cezasını çekecektir.” (Zilzâl, 99/7-8) “Elbette kalıcı salih ameller, Allah katında sevap ve akıbet bakımından daha “hayır”lıdır. (Meryem, 19/76. )
Peygamber Efendimizin nazarında “Hayırlı kişi ve ümmet”in birçok hadiste yer verilmiştir: Ömrü uzun, ameli güzel olanlar, hayrı umulan ve şerrinden emin olunan, güzel ahlak sahipleri, canı ve malı ile cihad edenler, görüldükleri zaman Allah’ı hatırlatanlar, Kur’an’ı öğrenen ve öğretenler, Müslümanların elinden ve dilinden. selamette olduğu kimseler, Hz. Peygamber’in “hayırlı” olarak nitelediği insanlardandır.
Bu vesileyle Manisa’mızda yerel basına yeni katılan, yeni bir soluk, yeni bir anlayış ile yola çıkan Manisa Meydan Gazetemize çıkmış olduğu bu yolculukta başarılar dilerim. Okuyucusunun bol olmasını ümit ederim. Uzun soluklu bir gelecek dileriz.
Rabb’im cümlemize hayırlı ömür, hayırlı evlat, hayırlı bir eş, hayırlı bir iş, hayırlı bir ölüm nasip etsin. Hayırla kalın...