Bugünkü yazımızda hayatımızdaki ufak küçük adımların zamanla nasıl büyük adımlara dönüştüğünü anlatmak istiyorum. Her insanın hayalidir büyük işler başarmak. Herkesin yapamadığı zorlu mücadeleleri kazanmak. Büyük adımlar atabilmek. Başarılı bir insan olmak. Bunun için de elinizdeki en önemli silahlar sabır, azim ve kararlılıktır. Bu silahlara sahip olanlar yolun sonunda mutlaka başarılı olacaktır. Büyük işler başarmış birçok insanın en önemli ortak özelliklerinden birisi de okumaya, araştırmaya ve öğrenemeye olan aşkı ve şevkidir. Her kitap okuyan başarılı olmayabilir fakat her başarılı insan mutlaka kitap okur. Okumayı, araştırmayı ve öğrenmeyi sever önem verir. Bugün kitap okumakla ilgili farkındalık oluşturabilmek için bir hesaplama yapacağım. Gelin bu hesaplamayı hep birlikte yapalım. Ufak, küçük gibi görünen adımların aslında ne kadar da önemli ve değerli birer adim olduğunu görelim. Ufak, küçük, basit ve önemsiz gibi görünen adımları bırakarak neleri kaybettiğimizin farkına varalım. Öncelikle her insanın kitap okumaya başlarken koyduğu ilk hedeften başlayalım . Genellikle günlük beş sayfayla başlanıyor. Zamanla sabırlı azimli kararlılıkla devam edildikçe on sayfa daha sonraları ise otuz sayfa olarak bu süreç devam ediyor. Maalesef birçok okuyucu beş sayfa okuduktan sonra hızlıca daha yüksek sayfalara çıkıyor ve belirli bir zaman sonra sıkılıyor sayfalar çok gelmeye başlıyor ve yarı yoldan dönüyor bu sefer hiç okumamaya başlıyor. Ilk başta beş - on sayfayı küçümseyip daha yüksek sayfalarla devam etmek isterken elindeki beş- on sayfadan da oluyor. Evet gelin hep beraber o küçük ufak gördüğümüz günlük beş- on sayfalık okumalarla neler kazanıp neler kaybediyoruz görelim. Bir kitabı ortalama olarak 150 sayfa kabul edelim ve günde beş sayfa okuyarak bir yılda, on yılda ve otuz yılda toplamda ne kadar okuduğumuzu hesaplayalım.
1 yılda yaklaşık 365×5= 1825 sayfa / 1825÷150= 12 kitap okumuş oluruz.
10 yılda yaklaşık 3650×5=18250 sayfa / 18250÷150= 120 kitap okumuş oluruz.
30 yılda yaklaşık 10950×5=54750 sayfa / 54750÷150=365 kitap okumuş oluruz.
Peki günde on sayfa okuyarak neler kazanır okumazsak neler kaybederiz ?
1 yılda yaklaşık 3650 sayfa / 24 kitap okuruz.
10 yılda yaklaşık 36500 sayfa / 243 kitap okuruz.
30 yılda yaklaşık 109500 sayfa / 730 kitap okumuş oluruz.
Peki günde 30 sayfa okuyarak neler kazanır okumazsak neler kaybederiz ?
1 yılda yaklaşık 10950 sayfa / 73 kitap okumuş oluruz.
10 yılda yaklaşık 109500 sayfa / 730 kitap okumuş oluruz.
30 yılda yaklaşık 328500 sayfa / 2190 kitap okumuş oluruz.
Hesaplamalarda gördüğümüz üzere günde en azından beş sayfa bile olsa her gün okumaya devam ettiğimiz sürece otuz yılın sonunda 365 kitaplık ayaklı bir kütüphane, her gün on sayfa okursak otuz yılın sonunda 730 kitaplık ayaklı bir kütüphane, her gün otuz sayfa okursak otuz yılın sonunda 2190 kitaplık ayaklı bir kütüphane oluyoruz. Bu demek oluyor ki neredeyse bir üniversite kütüphanesisiniz. Ayaklı bir üniversitesiniz. Yani ayaklı bir üniversitesiniz! Kim ayaklı bir üniversite olmak istemez ki. Kim herkesin gelip danıştığı, herkesin sohbetinden muhabbetinden huzur bulduğu mutlu olduğu birisi olmak istemez ki ...
Hem okumak önemli olmasaydı hiç büyük insanlar okumaya değer verir miydi?
Yüce Allah in insanlığa ilk emri ikra ~oku~ olmuştur.
Alimlerin babası Hz Ali
Bir çağı kapatıp yeni bir çağ başlatan Büyük Komutan Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul’u fetih ettiğinde büyük bir kütüphaneyi de yanında götürmüştür.
Yavuz Sultan Selim Han sefere çıkarken develere yüklettiği kütüphanesini biran olsun yanından ayırmamıştır.
Cennet mekan sultanimiz Abdülhamid Han Hz. Şehzadelik yıllarından itibaren ömrünün sonuna kadar Günün büyük bölümünü okumaya ayırmıştır.
sizce okumak önemsiz bir iş olsaydı yüce rabbimiz in ilk emri oku olur muydu ?
sizce okumak önemsiz bir iş olsaydı böyle büyük şahsiyetler hiç bu kadar önem verir miydi ?
«İLK GÜNKÜ ASKLA OKUMAYA BAŞLA »