Manisa’da son günlerde etkili olan yoğun yağışlar, tarım sektörünü olumsuz etkiliyor. Özellikle kuru üzüm üreticileri, bu durumdan ciddi şekilde zarar görüyor. Geçtiğimiz hafta Alaşehir, Gölmarmara ve çevre mahallelerde olan üzüm sergilerinde, üreticiler yağışların olumsuz etkilerini yaşadı. Kuru üzüm üreticileri, sergilerde zorlu anlar yaşarken, bu durum ürünlerinin değerini ve satılabilirliğini etkiliyor. Bu yıl rekoltenin geçen yıla göre belirgin şekilde düşük olması, fiyatların da düşmesine neden oldu. Bu durum, özellikle Manisa'nın ünlü kuru üzüm üreticilerini zor durumda bırakıyor. İklim değişiklikleri ve düzensiz hava koşulları, tarım sektöründe kalıcı hasarlara yol açarken, çiftçiler ekonomik anlamda büyük kayıplar yaşıyor. Manisalı çiftçiler, yaşanan bu olumsuz hava koşullarının tarımsal üretimi tehdit ettiğini ve geçim kaynaklarını riske attığını belirtiyor. Yetkililerden, çiftçilere destek olunması ve iklim değişikliği ile mücadele edilmesi için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulunuluyor. Üreticiler, bu tür doğal afetlerin önüne geçmek ve sürdürülebilir tarımı sağlamak amacıyla daha kapsamlı destek ve önlem bekliyor. Manisa'nın tarım ekonomisinin önemli bir kısmını oluşturan kuru üzüm üretiminin geleceği hem yerel yönetimler hem de devletin alacağı önlemlerle şekilleneceği belirtiliyor. Üreticiler, iklim değişikliğine bağlı zorluklarla başa çıkabilmek için daha etkili stratejiler ve destek mekanizmaları talep ediyor. Konu ile ilgili Manisa Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ ve Ziraat Mühendisi ve Manisa’da çiftçilik yapan Sinan Dündar, çiftçilerin yağışlardan dolayı zarar ettiğini kaydetti.

Son Yağışlar Üzüm Sergilerini Vurdu! Çiftçinin Zararı Büyük (5)

“Düşük verim bekliyoruz”

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, Manisa’da bazı bölgelerin yağışlardan zarar gördüğünü belirtti. Bağlarda kesilecek üzümün kalmadığını ileri süren Altındağ,

“Sergilerde üzüm bulunuyor. Üzümü serdiğiniz zaman aniden yağmur yağarsa elbette hazırlıksız olacak. Bunun önlemini nasıl alacağız? Sergiyi sermeyeceğiz veya üstünü kapatmaya çalışacağız ama bu husus mümkün değil. Sera gibi yerlerde üzüm sergilerini yapabilecek konumda çiftçilerimiz bulunmuyor. Bir anda bastıran yağmura karşı bir şey yapmanın imkânı bulunmuyor. Bazı kesimlerde hiç yağmur görülmedi. Bu yağmura yapılacak pek bir şey de bulunmuyor. Her yıl bu aylarda yağmur yağışı alıyoruz. Geçtiğimiz yıl yağışlar daha erken gelmişti. Bu sebep ile hastalığa neden oldu. Üzümlerin çürüdüğünü gördük. Bu yıl üzümler kesildikten sonra yağmurlar başladı. Çiftçilerimiz de sergide bu yağmurdan etkilendi. Rekoltenin altında bir verim olacağını düşünüyoruz. Yaptığımız araştırmalara göre bunu söyleyebiliyoruz. Verimde bu sebep ile düşüklük bulunuyor. Manisa’da Karaağaçlı, Harmandalı bölgelerinde çok yağış ayarak hasar aldı” diye konuştu.

Son Yağışlar Üzüm Sergilerini Vurdu! Çiftçinin Zararı Büyük (4)

“Üzüm fiyatının 150 lira olacağını düşünüyorduk”

Manisa’da çiftçilik yapan Ziraat Mühendisi Sinan Dündar, çiftçilerin durumunun kötü olduğunu ve bu yıl rekoltenin düşük olacağını söyledi. Dündar, şunları söyledi:

Narin'in ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu tamamlandı Narin'in ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu tamamlandı

“Çiftçiler, fiyat konusunda da pek umduğunu bulamadı. Kalite kaybı bulunuyor. Üzümlerde çürüme mevcut. Yağmur bölgeye göre artış gösterdi. Gölmarmara ve Alaşehir bölgelerine yağmur oldukça zarar verdi. Genel olarak rekolte zaten az idi. Üzüm sergilerinde de üzüm zarar gördü. Çiftçilerimiz beklediği üzüm fiyatı 150 lira idi. Şu anda 90 ile 100 lira arasında belirlendi. Geçen yıl sezon 120 lira ile kapanmıştı. Biz 150 lira olacağını düşünüyorduk. Ağustos ve eylül ayında çiftçilerin borç ayı olduğunu söyleyebilirim. Bunu fırsat bilerek düşürüyorlar. İnsanların ihtiyacı olduğunu bildikleri için bu fiyattan veriyorlar. Bilerek her yıl düşürüyorlar. Yağmurlar çiftçiyi çok kötü etkiledi. Yağmurlardan dolayı Alaşehir’de üzüm sergisini kaldıramayan çok üreticimiz bulunuyor. Manisa’da etkilenmeyen alan çok az. Çiftçinin bağcının mücadele ettiği alan çok fazla olduğunu belirtebilirim. Fiyat ve iklim şartları çiftçinin aleyhine olduğunu görüyoruz. Önceden dönümden 1 ton üzüm alırdık. Şu anda 300 kilogram çıkıyor.  Verim kaybını etkileyen birçok neden bulunuyor. Çiftçinin en büyük diğer sorunu yeraltı sularının çekilmesi olduğu görülüyor.  Çiftçinin sorunları umarım çözülür.”

Son Yağışlar Üzüm Sergilerini Vurdu! Çiftçinin Zararı Büyük (2)

Muhabir: ALİ GÖZEN