Genel seçimlerde partiye
Yerel seçimlerde adaya oy verilir.
Siyasetle yakından uzaktan uğraşan herkesin, hatta oy kullanan seçmenlerin çoğunun bildiği bir söylem.
Peki, bu halen böyle mi?
Bence artık değil.
Partilerin seçimlere ittifak yapmaya başladığından beri artık yerel seçimlerde de partiye ya da ittifaka oy verilmeye başlandı. 
Örneklemek gerekirse Manisa Büyükşehir Belediyesinde Ak parti ile Mhp ittifakı var. Aday olarak da Mhp'li aday her iki parti tarafından aday gösteriliyor. 
Ak partililerde Mhp'li adaya oy verip seçiyorlar.
 Ak parti içinde Mhp'li adaya oy vermek istemeyenler olsa da ittifaktan dolayı oylar mevcut adaya veriliyor. 
Her ne kadar genel merkezler nezdinde ittifaklar yapılsa da tabanda ve teşkilatlarda dokular tutmuyor. 
Gönüllere sinmiyor. 
Hele, hele ittifak adayının kendi partisi dışındaki partililere “ ben ittifakın adayıyım bana mecburen oy vereceksiniz” havasında olması, siyasetten etik davranışlarda bulunmaması istemeden oy verenlerin haklılığını ortaya çıkarıyor. .
Peki, neden seçimi kazanan adayın isminin önünde kendi partisinin sembolü oluyor da “İttifakın Belediye Başkanı” diye yazmıyor. 
İttifaklarda partilerin güçleri birleşince daha güçlü hale geliyorlar. Ama tabanda seçmen nazarında mutlaka ya kırgınlık ya soğukluk oluyor.
Düşünseniz parti sizin partiniz ama aday sizin adayınız değil. Sandığa gidene kadar iç dünyanızda nefis muhasebesi yapıyorsunuz. 
Artık sandık başında hangisi galip gelirse. Desteklediğiniz parti mi? Oy atmak istemediğiniz aday mı?
Olayın bir de seçim sonrası var. 
İttifaktan seçilen başkan her ne kadar ittifakın büyük ortağı olan partinin oyları ile seçildiği gerçeği ortada ise seçimden sonra ortağı yok sayabiliyor. 
Mesela gurup toplantılarını sadece kendi partisiyle yapıyor. Yapılacak yatırımlar, alınacak önemli kararlarda kazanan karar veriyor. 
 Yani ittifaklar seçime kadar seçimden sonra herkes kendi yoluna mı?
Peki, seçmenin verdiği oy öyle mi? Yani seçime kadar mı?
Hayır. Seçmenin verdiği oy seçimden bir sonraki seçime kadar geçerli. Çünkü o oylarla seçim kazanıldı. O oylarla başkan olundu. O oyların hakkını vermek gerekmez mi?
Seçim bitti. Sepeti koluna herkes yoluna. Mantalite bu olmamalı. Sepetin içinde ittifak ortaklarının tamamının oyları var. 
Futbolda bir slogan vardır. “Pazara kadar değil mezara kadar”
Mezara kadar olmayacağı kesin ama hiç olmazsa ittifaktan dolayı seçim kazanan parti ittifakın diğer partisine ya da partilerine en az kendi partisi kadar önem ve değer vermeli, en az seçim öncesi kadar birlik beraberlik ve dayanışma içinde olmalı. Yok saymamalı.
Tabi bu benim anlatmak istediklerim, seçimden önce ve sonrasında devam eden ittifaklar için geçerli. Seçimden sonra dağılan ittifaklar için söylenecek bir söz yok.