Duyguları aktarmanın en güçlü yollarından biri olan şiir, her zaman güzel, keyifli anlar için yazılmıyor tabi ki. Yakılan yüzlerce türkünün, yazılan marşların büyük acılar sonucu yazıldığını hepimiz biliyoruz.

İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif, İstiklal Marşını yazdıktan sonra, “Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın” diye dua etmiştir.

Acılar, insana şiir yazdırır. Deprem coğrafyasında yaşıyoruz. Elazığ, Erzincan, Bingöl, Van depremleri hafızalarımızdan silinmedi.

Âşık Veysel, 1939 Erzincan depremi için yazdığı şiirde, “Susmuş bülbülleri güller perişan / Gark olmuş toprağa kalmamış nişan / Kükredikçe dalgalara karışan / Hani Fırat ile coşan Erzincan” dizeleri ile depremin acılarını nasıl da anlatmış.

Ülkemiz, yüzyılın felaketini yaşadı. 11 ilde yıkıma ve can kaybına neden olan depremde 50 bine yakın insanımız vefat etti. Tüm millet olarak el ele verdik, yaralarımızı birlikte sarıyoruz. Sarmaya da devam edeceğiz. Depremden vefat edenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara baş sağlığı diliyorum.

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlere Hatay’da yakalanan ve ‘Deli Ozan’ lakabı ile bilinen halk şairi Mustafa Topaloğlu, 12 kıtalı şiiriyle duygularını dile döktü: “Yerle bir görülür Malatya, Maraş / Kaldı mı acaba taş üstünde taş / Gözümden akan kan irinli yaş / İnsanoğlu iflah olmaz Allah’ım.”

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin Manisa Şube Başkanının bu ayki Edebiyat Sohbetleri programında, hüzünlü bir gece yaşandı. Depremde hayatını kaybedenler için Kuran-ı Kerim okundu, dualar yapıldı. Programda, deprem teması başta olmak üzere şiirler de okundu.

Çeşitli kurumlarda çalışan edebiyata hevesli, şiir seven gönüllüler tarafından şiirler okundu. Ben de geceye, “Zulanda Saklı Tut Sevdanı” isimli şiirimle katkıda bulundum.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şube Başkanı Muzaffer YURTTAŞ koordinatörlüğünde gerçekleştirilen program, Yunusemre Belediyesi tarafından yapılan İrfan Meclisinde gerçekleşti. İrfan Meclisinin otantik havası, deprem, hüzünlü şiirler duygusal anlara sebep oldu.

Gazetecilik yıllarımdan beri tanıdığım Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı Bilal DEMİR’i, Abim Cüneyt AYBEY’i, MY Kolej Müdürü Harun ÇEVİK’i, Hemşerim Karikatürist İbrahim ATABEY’i ve daha nicelerini şiir okurken görmek, beni ziyadesiyle mutlu etti.

Bu vesileyle, programı düzenleyen Türkiye Dil ve Edebiyatı Derneği Manisa Şube Başkanı Muzaffer YURTTAŞ’a, şiir okumak için ismimi öneren Hemşerim Mustafa Ali ÖZTÜRK Hocam’a ve gecede emeği geçen tüm dostlara teşekkür ediyorum. Ayrıca, bana edebiyatı ve şiiri sevdiren Abim Cüneyt AYBEY’e de selamlarımı sunuyorum.

Ne diyordu Mehmet Emin YURDAKUL?

“Unutma ki şâirleri haykırmayan bir millet / Sevenleri toprak olmuş öksüz çocuk gibidir.”

Sağlıcakla kalın…

İsmail AYBEY