Gündelik hayatımızda hepimiz bir şeyleri erteleriz. Kimi zaman doktora gitmeyi, kimi zaman arkadaşlarımızla buluşmayı, kimi zaman kilo vermek için diyete başlamayı, kimi zaman da ödevlerimizi yapmayı erteleriz.
Fakat bazılarımız bu erteleme davranışı abartarak bir davranış örüntüsüne dönüştürürler. Ceza alacağınızı bildiğiniz halde bir ödemenizi paranız olsa dahi ödemeyi ertelediğinizi düşünelim. Ceza alacağımızı bildiğimiz halde ertelemeye devam ederiz. Yani erteleme davranışına sahibiz. Bu durum günlük yaşamımızı olumsuz etkiler.
Neden erteleriz?
Mükemmeliyetçiliğimiz, başarısız olma ve beğenilmeme korkusu, zaman yönetiminde problemler, dış çevrenin beklentisi gibi birçok faktör etkili olabiliyor erteleme davranışı üzerinde. Saydığım sebepler, kişinin o an o işi yapmasından daha caydırıcı olan ertelemeyi seçmesine neden olmaktadır. Ancak bu durum hiç sağlıklı değildir. Çünkü bir zaman sonra bu erteleme davranışı alışkanlık haline gelerek yaşam kalitesini düşürecek, başarısızlığa ve özgüven düşüşüne neden olacaktır. Kişinin hem iş hayatını, hem sosyal hayatını etkileyen bir durumdur. Arkadaşlarınızın 3-4 defa yaptıkları kahve davetini ertelemeniz halinde artık çağrılmayacak ve bir süre sonra yalnızlaşarak hayattan soyutlanmaya başlayacaksınız.
Nasıl başa çıkarız?
Öncelikle erteleme davranışımızın altındaki nedenlere odaklanmak gerekir. Korktuğumuz için mi erteliyoruz? Bizi korkutan şey yapılacak olan işi daha iyi yapamayacağımıza yönelik korkumuz mu? Eğer bu sorulara evet cevaplarımız varsa kimse mükemmel ve kusursuz değildir. Bu sebeple erteledikçe yine etkilenen bizler olacağız.
İşleriniz birikecek, görüşülecek arkadaşlar küsmeye başlayacak ve her şey gözünüzde gittikçe büyümeye ve bunlara yetişemeyeceğinizi düşünmeye başlayacaksınız. Üstelik de bu zamana kadar ertelenen işlerin bizi strese sokması, beynimizi meşgul etmesi yanında bize kalacak olan zarardır. Sizi endişelendiren erteleme davranışlarınızın temelinde gerçek dışı düşüncelerinizi fark etmeye ve bunları olumlu düşüncelerle değiştirmeye çabalamalısınız. Zaman yönetimi problem olabildiği üzere kişinin plan ve program hazırlaması oldukça fayda sağlayacaktır. Bunları yaptığınızda erteleme davranışınızda azalmalar oluşacaktır. Bunun duygusal döngüsü için de bir psikoterapi desteği oldukça faydalı olacaktır.