Şöyle eski zamanlara doğru yolculuğa çıktığımızda aklımıza ilk gelen anılar sıklıkla okul zamanlarımızdır. Okul zamanları oynadığımız oyunlar ve o dönemlerdeki arkadaşlıklar tüm hayatımız boyunca bizleri etkiledi. Çocukluk dönemlerinin öyle bir tarafı da var ki sadece bireyi değil tüm toplumu değiştirecek ve geliştirecek kadar güçlüdür. Öğretmenlerimizin çocuklar üzerinde ki etkisi toplum üzerindeki en güçlü kelebek etkisidir.

Bir okulun fiziki şart ve imkanları ne kadar iyi olsa da eğitim kalitesini asıl etkileyen faktör öğretmendir. İmkansızlıklar içerisinde dahi iyi bir eğitim için çaba göstererek geleceğe ışık tutarlar. Eğitim programının çocuğa uygunluğu başarılı bireyler olmalarına katkı sağlayacaktır fakat öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde sunabilmek ancak öğretmenlerimizin özverili çalışmaları sonucunda gerçekleşmektedir. Ses tonundan mimiklerine, konuşma ve giyim tarzına, akademik bilgiden çocuklara olan duygularına kadar bir çok faktör çocukta etkili olacak, çocuğun gelişimine ve karakterinin şekillenmesi üzerinde oldukça etkilidir.

Eğitim ailede başlamaktadır ve temel bilgilerin bir çoğunu anne ve babadan öğrenmektedir. ancak bu ev ortamı becerilerini deneyimlemek, geliştirmek ve değiştirmek için çok da yeterli bir ortam değildir. Okul duygusal ve sosyal gelişim, karakter oluşumu için eşsiz bir yerdir. Öğretmenlerin rehberliğinde arkadaşları ile ilişkileri esnasında adaletli davranmayı, bireysel farklılıklara saygılı ve dürüst olmayı öğrenir. Etkili öğretmen çocuklarda vicdan duygusunu geliştirerek topluma erdemli bireyler kazandırır.

Öğretmen çocuğa öğrenmeyi öğretir. Çocuğun bilgileri işlemesini, bilginin başka alanlarda da kullanılmasını ve problem çözme becerilerini geliştirir. Çocuk hem akademik hayatında hem de sosyal hayatında çözüm odaklı düşünebilmesiyle problemler karşısında alternatif yöntemler geliştirebilir. Bu özellikler bireyin yaşamı boyunca başarılı ve mutlu olması yönünde öğretmenlerinden edindiği altın bir anahtardır.

Çocuğun eğitim sürecinde en iyi şekilde faydalanabilmesinin ilk koşulu okula karşı pozitif yönde tutumlar geliştirebilmesidir. Pozitif tutum geliştirmek ise güçlü bir öğretmen-öğrenci ilişkisi ile başlar. Öğretmeni otorite olarak değil; duygu ve düşüncelerini paylaşabileceği, yanında rol yapmadan kendisi gibi olabileceği bir rehber olarak görebilmelidir. Şahsım adına tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutlar ve sevgili öğretmenim Tayyibe Çakmak öğretmenime sonsuz teşekkürler ederim.