Futbolda alt yapı ve alt yapı eğitimi ile ilgili sorunlar birbiri ilişkili olmasına karşın farklı alanlar ile ilgili sorunlardır.

Gerçekten futbolda köklü ve doğru işler yapılmak isteniyorsa alt yapı antrenörlüğüne ilişkin günümüz algısının değişmesi gerekir.

En başta alt yapı antrenörlüğü işinin üst yapı antrenörlüğüne geçişi…
 Bu önkoşul , altyapı antrenörlüğü algısını ve mesleki statüsünü olumsuz etkileyerek  üretken ve verimliliği olumsuz etkilemekte.

Alt yapı antrenörlüğü bir iş tercihi olmalı ve alt yapı antrenörü olacak kişi mesleki uzmanlık alanı olarak bu işi seçmiş olmalıdır. Profesyonel futbol oynayanların, ilgili yüksekokul bölüm mezunlarının da doğrudan altyapı antrenörü olabilmelerini sağlayan anlayış da ne kadar doğru?
 
TFF’nin  antrenörlük hiyerarşisi incelendiğinde, lisans düzeyleri hiyerarşik olarak alt düzeye doğru indikçe çalışma alanlarının da alt yapıya doğru kaydığı görülmektedir. Bu uygulama ve planlama ilk bakışta doğru gibi gelse de doğru bir yapılanma değildir. Böyle bir yapılanma, yani altyapıların üstyapılara geçiş için bir basamak olarak görülmesi gerçeği federasyon eli ile sürdürülüyor olmaktadır.

SONUÇ

“Bu kadar kulüp ve bu kadar kulüp alt yapısı var, neden iyi futbolcu yetiştiremiyoruz?”  
Bunun için öncelikle altyapı antrenörlerinin mesleki statülerini değerli kılacak uygulama, onların maaş ve ücretlerini arttırmaktan geçer.

Bu konuda Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel futbol gelirlerinden elde ettiği çok yüksek kazançların bir kısmını  bu alana yönlendirecek bir harcama kalemi oluşturmalıdır.

Kafasında soru işaretleri kalmayan maddi  kaygısı olmayan bir antrenörlerle   de  söz konusu yaş grubu çocuklarının elde edecekleri kazanımlar da muhteşem olacaktır.

Sağlıklı ve mutlu günler.