Manisa'da 4.2 şiddetinde deprem Manisa'da 4.2 şiddetinde deprem

Türkiye, 2023-2024 kış mevsiminde son 30 yılın en sert kışını yaşamaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl ülke genelinde kış mevsimi oldukça kurak geçmiş, birçok kentte kar yağışı neredeyse hiç görülmemişti. Eskiden metrelerce karla kaplanan yaylalar, bu kez 30 santimetre kar örtüsünü bile görememişti. Bu durum, yaz aylarında kuraklığın baş göstermesine ve tarım arazilerinde ciddi verim kayıplarına yol açtı. Barajlar ve göller kuruma noktasına geldi. Özellikle Manisa’da geçtiğimiz yıllara göre yağışların az olması dikkat çekmişti.  Uzmanlara göre, Türkiye genelinde sıcak hava etkisini kaybetti ve sonbahar, eylül ayı itibariyle sağanak yağışlarla başladı. Eylül ve ekim aylarında aralıklarla sürecek bu yağışlar, kasım ayından itibaren yerini kar yağışına bırakabilir. Meteoroloji uzmanları, sonbahar aylarının sağanak yağışlı geçeceğini ve kışın yoğun kar yağışı potansiyelinin yüksek olduğunu belirtiyor. Manisa ve çevre illerinde ise beklenen kadar kar yağışınınım gerçekleşmeyeceği öne sürülüyor.

Son 30 Yılın En Sert Kışı Geliyor! Manisa’da Kış Nasıl Geçecek (5)

Manisa listede yok!

Vatandaşlar, kış mevsiminde hangi illerde yoğun kar yağışı görüleceğini merak ediyor. Uzmanların tahminlerine göre, Afyonkarahisar, Ankara, Bursa, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Eskişehir, Konya, Karaman, Sivas ve Malatya, kar yağışı açısından en riskli bölgeler arasında yer alıyor. Özellikle iç kesimlerde bulunan bu iller, kışın ağır geçmesi beklenen yerler olarak dikkat çekiyor.

Son 30 Yılın En Sert Kışı Geliyor! Manisa’da Kış Nasıl Geçecek (3)

Manisa için kritik dönem

Kurak geçen bir önceki kışın ardından su kaynakları kritik seviyelere geriledi. Vatandaşlar, su kıtlığının etkilerini daha fazla hissetmeye başladı ve birçok şehirde yağmur duaları dahi gerçekleşti.  Uzmanlar, yağmurun önemini vurgularken, bu yıl kar yağışlarının çok daha kritik olduğuna dikkat çekiyor. Kar yağışları, su kaynaklarının dolması ve tarım arazilerinin ihtiyaç duyduğu nemin sağlanması için büyük önem taşıyor. Türkiye, önümüzdeki kış mevsimine hazırlık yaparken, uzmanlar halkı olası yoğun kar yağışlarına karşı uyarıyor. Barajların dolması, tarım arazilerinin yeniden canlanması ve su kıtlığının önüne geçilmesi için bu kış, son derece önemli bir dönüm noktası olacağı görülüyor. Ege Bölgesi’nin öne çıkan şehirlerinden Manisa ise bu yağışlardan nasibini alamayacak. Manisa için kurak bir kış beklendiği uzmanlar tarafından söyleniyor.

Son 30 Yılın En Sert Kışı Geliyor! Manisa’da Kış Nasıl Geçecek (4)

Son 30 Yılın En Sert Kışı Geliyor! Manisa’da Kış Nasıl Geçecek (2)

Muhabir: ALİ GÖZEN