İlişkilerimiz sağlıklı bir biçimde başlayabilir fakat olumsuz duygular, olumsuz geçmiş deneyimler veya karşılanmamış ihtiyaçlar ilişkilerimize zarar verebilir ve ilişki yaşayan partnerleri de zaman içerisinde değişime uğratabilir.
Toksik bir ilişki bireyin işlevselliğine zarar verir ve bireyi mutsuz bir ruh haline bürüyebilir. İlişkilerde karşılıklı olarak verilen emek ve çabaya karşın ilişkide ki dinamiklerin değişmemesi ve korunması muhtemeldir. Toksik bir ilişkide sergilenen tüm çabaya rağmen herhangi bir sonuca erişilemeyebilir. Bunun sebebi ilişkide ki partnerlerin ilişkilerinden vazgeçmiş olmaları, davranış ve düşüncelerinin ilişkideki deneyimlere bağlı olarak değişmesidir.
Partnerinizle vakit geçirirken ve paylaşımlarda bulunurken depresif bir ruh halinde ve öfkeli hissediyorsanız, fazla iniş çıkışların olduğu uçlarda yaşanan bir ilişkiniz varsa, partneriniz sevdiklerinizle vakit geçirmekten kasıtlı şekilde sizi alıkoyuyor ve yalnızca kendisine bağlı yaşamanızı istiyorsa, saygı duyulmadığınızı ve ihtiyaçlarınızın karşılanmadığını hissediyorsanız, desteklenmediğinizi ve ciddiye alınmadığınızı düşünüyorsanız toksik bir ilişki içerisinde olabilirsiniz.
İlişkilerimizde mutlu olmamız ve hayattan zevk almamız gerekirken yaşadığımız toksik ilişki kendimizi mutsuz ve kötü hissettiriyorsa sonucunda bireysel olarak bu durumla baş edebilmek için kendimize odaklanarak kendi ihtiyaçlarımızı tanımlamalı, kendimize sınırlar belirleyerek bunlara uymalı, kendimize saygı duymalı ve sevmeli, kendimize karşı yargılama ve suçlamalardan uzaklaşmalı, kendimize ve ilişkimize karşı dürüst olmalı, kendinize güvenmeli, sizi destekleyen ve olumlu etkileyen kişilerle daha fazla zaman geçirmeli, kendimize karşı hoşgörü sahibi ve hatalarımızdan öğrenmeye çalışmalı, kendimize zaman ayırmalı ve dinlenmeliyiz. İlişkilerinizde yaşanmış olumsuzluklardan kaynaklı mutlaka bir aile ve evlilik danışmanından yardım alın.