Başkalarının beklentilerini gerçekleştiremediğiniz durumlarda kabul göremeyeceğinizden veya onaylanmayacağınızdan kaynaklı olumsuz duyguları yoğun şekilde yaşadığınız oluyor mu? Belki de en yakınlarınızın beklentilerine ters düştüğünüzde kendinizi rasyonel şekilde yargılayabiliyor ya da kendinize anlayış gösterebiliyor musunuz?


Beklentiler yaşam şeklimizi etkiler ve her insanın hayat süreci beklentilerle ilerler.
Beklentilerin bir kısmı gerçekleşir, bazen de gerçekleşmeyebilir. Beklentilerin gerçekleşmesi bazen kişinin kendisine bağlı iken bazen kişiden bağımsız şekilde gerçekleşebilir. Bazen de bizler başkalarının beklentilerini karşılamak için endişelenmeye başlıyoruz. Bu endişe kontrol altına alınmadığında kaygıya sebep olabiliyor.


Büyüdükçe anne-baba, eğitim, toplum vb. unsurlar beklentilere uyulmasını bekler. Bu
beklentiler de bireyin kabul edilebilir, onay alabilecek davranış kalıplarını sergilemelerine neden olur. Toplum beklentilerinin karşılanmadığı tespit edildiğinde suçlama eğilimi ile kişiye yaklaşılabilir. Bu sebeple birey yapabileceğinden fazlasını yapmak için kendini zorlayabilir ve bu da bireyin fiziksel hatta zihinsel olarak kendi yaşamından fedakarlık etmesine sebep olup bireyde yoğun kaygı oluşturabilir. Kişi beklentileri karşılayamamanın getirdiği kaygı ile kendini ihmal etmeye, daha az uyumaya ve hobilerinden uzaklaşmaya başlar. Bireyin yaşadığı bu kaygı yaşamdaki işlevselliği azaltarak kişinin yaşamdan aldığı doyumun düşmesine neden olur.


Beklentileri karşılayamayacağına yönelik kaygı yaşayan biri genellikle en kötü sonu
düşünme eğiliminde olmaktadır. Beklentileri karşılamak birey için çok önemlidir. İş yerinde beklentileri gerçekleştiremediğinde yöneticilerin gözünde iyi çalışan olmaktan çıkacağı gibi bir düşüncede olan bireyler aslında insanların gözünde nasıl göründüğüne çok büyük önem veren ve beklentileri karşılamak için yoğun çaba sarf eden kimselerdir. Bu koşullu sevgiye yol açmaktadır. Birey eğer iyi bir şey yaparsam sevilirim, iyi şeyler yaparsam değer görürüm gibi işlevsel olmayan düşüncelere sahip olmaktadır.


Bu beklentilerin karşılanmasına yönelik oluşan kaygıyı azaltabilmek için önce beklentiyi daha açık hale getirin. Benden ne isteniliyor, beklenilen ne? Sorusuna cevap vererek başlayın. Sonrasında benden beklenileni yapmak istiyorum ve bu beklentileri karşılayarak mutlu olabilir miyim? Sorularını kendinize sorun. Tabi ki iş yerlerinde bunları kendinize sorduğunuzda olumsuz cevaplar vereceksiniz çünkü kimse çalışsın istemez değil mi ama?


Burada size anlatmak istediğim haddinden fazla çaba sarf etmek ve fedakarlık sergilediğimiz alanlara bir bakıp orada yaşadığımız bu beklentiyi karşılamaya yönelik oluşmuş olan kaygıyı yönetebilmek.