Bir önceki yazımda Milli Mücadele döneminde kadınlarımızın mitinglerde yaptığı konuşmaların halkı harekete geçirmek için halkın üzerinde, bilhassa kadınlarımızın üzerinde ne denli etkili olduğunu yazmıştım. Bu yazımda da sizlere cephelerde kahramanlık gösteren kadınlarımızı biraz tanıtmaya çalışacağım.
Milli Mücadelede kahramanlık gösteren kadınlarımız;
· Çete Emir Ayşe:
Kurtuluş Savaşı'nda Aydın'ın Yunan işgalinden kurtulmasında önemli rol almıştır. Kuvâ-yı millîyeci. Kuvâ-yi Millîye tarihinde efe elbisesi giymiş ve “efe” ünvanını almış ilk kadınlarımızdandır.
· Gördesli Makbule:
Makbule Hanım henüz daha bir yıllık evliyken eşi ile birlikte Kuvay-i Milliye'ye katılmıştır. Eşi Halil Efe ile birlikte Türk direniş çetelerine katılmıştır.
· Hafız Selman İzbeli:
Kurtuluş Savaşı'nda Türk milis üyesi ve Kastamonu'nun ilk kadın meclis üyesiydi.
"Millî Hakları Savunma Derneği" (Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti) kadın kolunun kurucularından biriydi.
Kastamonulu kadınları toplayıp, Kurtuluş Savaşı'nda savaşan askerlere çorap, kazak ve fanila örmelerini sağlamıştır.
· Halide Edip (Onbaşı)
1919 yılında İstanbul halkını ülkenin işgaline karşı harekete geçirmek için yaptığı konuşmaları ile zihinlerde yer etmiş konuşmacıdır. Kurtuluş Savaşı'nda cephede Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında görev yapmış bir sivil olmasına rağmen rütbe alarak savaş kahramanı sayılmıştır.
· Halime Çavuş
Babası ve annesi istememesine rağmen, erkek kılığına girerek Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır. Arkadaşları arasında uzun süre Halim olarak tanındı.
· Kara Fatma
İstiklal Savaşı'nda üç sene hizmet etmiştir ve 300 kişilik bir asker bölüğünü yönetmiştir. Yaya ve atlı olarak silah ve cephane yükleri ile cepheden cepheye koşmuştur. İzmit'in düşman işgalinden kurtuluşunda rol oynadı; ardından I. II. İnönü Muharebesi, Sakarya Meydan Muharebesi ile Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde çarpışmıştır.
· .Nezahat Onbaşı
Henüz dokuz yaşında bir kız çocuğu iken babası ile birlikte Türk Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır.
Aynı zamanda da Nezahat Onbaşı söylediği bu cümleyle "Ben babamın yanına ölmeye gidiyorum, siz nereye gidiyorsunuz?" askerlere örnek olmuştur ve kaçan askerleri geri döndürmüştür. Bu olaydan sonra kendisine onbaşı rütbesi verilmiştir.
· Şerife Bacı
Savaşta İnebolu’dan Kastamonu’ya cephane taşımıştır. Cepheye taşıdığı mermileri ve sırtındaki çocuğunu soğuktan korumak uğruna donarak hayatını kaybetmiştir.
· Tayyar Rahmiye
Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun güneyini işgal eden Fransız güçlerine karşı savaştı. 9. Tümenin bir müfrezesine komutanlık yaptı. Atı üzerinde uçar gibi düşmana saldırdığından kendisine "tayyar" ünvanı verildiği düşünülür.
Gördüğümüz üzere;
Canları pahasına verdikleri mücadele ve gösterdikleri fedakarlık ile kadınlarımız, toplum için kadının ne kadar önemli olduğunu kanıtlamıştır ve unutulmamalıdır ki,
KADINLARIN DESTEKLEMEDİĞİ HİÇBİR MÜCADELE BAŞARIYA ULAŞAMAZ.