Yüksek giden enflasyon her kesimi fazlası ile etkiliyor. Fiyat artışları, çarşı, pazar, ezilenler bu işin baş unsurları.Bunun yanında son aylarda Maliye Bakanlığının yaptığı bir düzenleme popilite olarak yukarıdaki unsurların önüne geçti.

Nasıl derseniz bakanlık yüksek enflasyonun işletmelerin kar ve zararını demirbaşlarını ve diğer bazı bilanço kalemlerini etkilediğini bunun içinde işletmelerin ve şirketlerin hesaplarında enflasyon düzeltmeleri yapmaları konusunda karar aldı.

Teknik olarak haklı bir uygulama. Fakat bunu sene içinde geçici vergi dönemlerinde de uygulamaya kalkınca içinden çıkılmaz bir durum oldu. Türmob’a bağlı tüm Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler iş yoğunluğundan dolayı isyan noktasına geldi.

Bürolarına kapandılar iş yoğunluğundan hastalanan, kalp krizi geçirenler oldu. Ankara’da tüm Türkiye de ki Meslek mensuplarının katılımı ile büyük bir gösteri yaptılar.

Fakat buna rağmen bakanlık geri adım atmadı. İşin enteresan yanı esas sesi çıkması gereken işletmelerin ve şirketlerin haklarını savunmak için var olan ticaret odaları, borsalar, esnaf birlikleri mesleki odalar sivil toplum örgütleri maalesef seslerinin kısık olmasından dolayı olsa gerek ağızlarından bir harf çıkmadı.

Her türlü zorluğa rağmen büyük özveri ile bürolarında enflasyon muhasebesi düzeltmelerini yapan mali müşavirler resmen zihinsel olarak da fiziki olarak da savaştan çıkmış gibi oldular.

Fakat birçok konuda olduğu gibi siyasi otorite devlet otoritesinin önüne geçince bakanlık geri adım attı.

Belli bir cirodaki işletme ve şirketleri yıl içinde enflasyon muhasebesinden muaf tuttu. Üstüne üstlük bin bir cefa ve fedakârlıkla düzeltmelerini yapıp beyanname verenlerinde yaptıklarını bozup tekrar eski haline getirmelerini ve düzeltme beyannameleri vermelerini istedi.

Mali müşavirlerde kalan yolunmadık üç beş saçta bu son kararla yolunma akıbetine uğradılar.

Yüksek enflasyonun seyrettiği günümüzde alınan karar doğruydu. İşletmeler şirketler bilançolarını güncellemeleri muhasebe tekniği olarak yerinde karardı. Yanlış olan bunu dönem içine yayıp tekrar, tekrar işlemleri yaptırmaktı. Birçok kanunda olduğu gibi yaz boz, deneme yanılma yöntemleri devletin yönetilmeyeceği ortaya çıkıyor.

Enflasyon düzelmesi öncesi geçici beyan döneminde bazı firmalara zarar çıkarken, düzeltme sonrası kar ve vergi çıkmış ya da tam tersi bazı firmalara da kar çıkarken düzeltme sonrası zarar çıkmıştır.

Bakanlıkça atılan geri adımla da tekrar normal verilerine dönüş olacak.

Kafanız iyice karıştı değil mi? Bir de bu işin içindeki meslek mensuplarını düşünün. İptal edilecekse neden bu karar çıkarıldı?
Eğer çıkması gerekiyorsa da neden iptal edildi?

Teşbihte hata olmaz. Bilinen bir kıssa ile yazımı tamamlayayım.

Ağa kasabaya inecek, kâhyasına “atımı hazırlayın” demiş. At hazırlanmış kasabaya doğru yola çıkmışlar. Ağa at üstünde, kâhya atın yanında yola koyulmuşlar.Yolun ortasında ağa kâhyasına “ Sen ata bin ben yürüyeyim ama bir şartla atın b..knu yiyeceksin. Kâhya ne yapsın talep ağadan ağanın talebi emirdir. Kabul etmiş. Atın b.kundan yemiş. Binmiş ata. Atın üstünde kâhya, ağa atın yanında kasabaya yaklaşmışlar.

Ağa bakmış olmayacak kasabada bin bir türlü dedikodu olacak. Kâhyaya demiş “ kasabaya geldik in attan ben bineceğim”  Kâhya da “ ağam ben buraya binmek için at b.ku yedim siz de yiyin o zaman inerim.” Ağa kasabadaki saygınlığını zedelememek için kabul etmiş ve yemiş. Tekrar atın üstünde ağa yanında kâhya kasabaya varmışlar. Kâhya ağaya dönmüş ve demiş ki “ ağam biz yola çıkarken siz atın üstünde ben yaya idim şimdi gene siz atın üstünde ben yayayım peki yolda o b.kları biz neden yedik”