Camera Obscura, kamera ve fotoğrafın icat edilmesini sağlayan buluşlardan birisidir. Bu terim Latincede karanlık oda anlamına gelmektedir. Camera Obscura, temel olarak görüntü üretmeye yarayan bir mekanizmadır. Bir kutu ve kutunun herhangi bir yüzeyine açılmış bir delikten oluşur. Işık delikten geçerek, yansıttığı cismin veyahut kaynağın renk ve perspektif bakımından aynı şekilde ancak 180 derecelik açıyla ters dönmüş görüntüsünü oluşturur. Aynı zamanda bu terim iğne deliği olarak da adlandırılmaktadır. İlk kez 1604 yılında Johannes Kepler tarafından kullanılmıştır.
Sistemin çalışma düzenine ilişkin günümüzde ulaşabildiğimiz ilk ifade Çinli düşünür Mo Di’ye aittir. Mo Di, M.Ö. 470-390 yılları arasında yaşamıştır. Yaptığı bazı deneyler ve gözlemler sonucunda ışığın doğrusal çizgiler halinde yayıldığını ileri sürmüştür. Dolayısıyla karanlık ortama açılan bir delikten geçen ışığın, dışarıdaki ışıklı nesnenin görüntüsünün ters bir şekilde yansıması olduğunu keşfetmiştir.
Yunan Filozof Aristotales, ağaç yaprakları arasından süzülen ışığı incelemiştir. Ağaç yapraklarının arasından süzülen güneş ışığının yerde dairesel parçacıklar oluşturduğunu keşfetmiştir. Aristotales, güneş tutulması görüntüsünü yere yansıtabilmek için kevgir deliklerinden ışığın geçişini incelemiştir. Aynı zamanda küçük bir delikten geçen ışığın karanlık bir oda ya da ortamda oluşturduğu etki bağlamında optik ilkeleri anlamlandırmıştır. İlk iğne deliği kamera İbn-i Heysem tarafından icat edilmiştir.
Tarihte Bilinen İlk Fotoğraf
16. Yüzyılda Leonardo Da Vinci, karanlık kutu üzerinde farklı genişliklerde ve birden çok delik açarak deneyler yapmıştır. Aynı zamanda insan gözü ve Camera Obscura arasındaki benzerliği fark etmiştir. Delikten geçen ışığın görüntüsünün daha net olabilmesi için Camera Obscura’ya mercekler eklenmeye başlanmıştır. 19. Yüzyılda ışığa duyarlı kimyasallarla kaplı metal plakalar Camera Obscura’ya yerleştirilerek ilk fotoğraf kaydedilmiştir. Tarihte bilinen ilk fotoğraf 1827 yılında Joseph Nicéphore Niépche tarafından çekilmiştir. Işık, delikten sekiz saat boyunca geçerek görüntüyü oluşturmuştur.