Köpekler insanlık tarihinin gelişimine büyük katkılar sağlamışlardır. Onlarla yaşadıkça yatkın oldukları yetenekleri gören insanoğlu, bu yönde üretimler yaparak var olan yetenekleri keskinleştirmeyi başarmış ve köpeklerde bu sayede pek çok alanda başarılı olmuştur. Coğrafi keşifler sırasında kızak köpeklerinin ulaşıma ve yük taşımaya büyük faydası olmuş ve bu sayede insanoğlu bilinmeyen diyarları keşfetmiştir. Savaşlarda mesaj taşıma, koruma ve patlayıcı tespiti gibi görevlerde kullanılan köpekler, canları pahasına bu görevleri başarı ile yerine getirmişlerdir. İnsanoğlunun avcı toplayıcı olarak yaşadığı dönemlerde köpekler avlanmaya yardımcı olmuştur ve hala büyük bir başarı ile bu görevi devam ettirmektedirler. Gümrüklerde ve özel aramalarda kullanılan narkotik köpekleri, uyuşturucuları şaşmaz bir yetenek ile tespit etmektedir. Bu iş için makineler yapılmaya çalışılsa da, bu güne kadar yapılabilen hiçbir makine köpek burnu kadar başarılı olamamıştır. Ayrıca enkaz altı aramalarında da köpek burnu sayesinde pek çok mucizevi kurtuluş öyküsü yazılmıştır.

Köpeklerin bizlere olan bunca faydalarına rağmen, halen pek çok ön yargı sebebiyle kötü muameleler ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Burada geçerli İslami referanslara dayandırılamasa da, dinsel bir takım yaklaşımlar maalesef köpeklere olan bakış açısını olumsuz etkilemektedir. Ashab-ı Kehf in yanında bulunan ve onlarla uykuya dalan Kıtmir bu noktada göz ardı edilmektedir.

Dinsel yaklaşımlar dışında yine bununla da bağlantılı olarak uydurulan ya da yanlış anlatılan bir takım tıbbi nedenler de köpeklere karşı olan olumsuz bakış açısını kuvvetlendirmektedir.  Örneğin; köpek kılının insanlar tarafından yutulduğunda bazı organlarda kistler oluşacağını söylemek çok eksik bir anlatımdır. Burada zararlı olan köpeğin tüyleri değil, şayet köpekte echinococcus granulosus isimli parazit varsa bunun yumurtalarının yutuluyor olmasıdır. Ayrıca bu durum sadece köpekler değil, kedilerde dahil tüm etçiller için geçerlidir. Bu paraziti taşıyan etçil hayvan dışkılarken parazit yumurtalarını da dışkı ile dışarı atar ve bu yumurtaların bulaştığı tüyler yutulduğunda, bu yumurta çeşitli organlarda kist hidatik oluşumuna sebep olabilir.  Eğer burada bahsi geçen etçil hayvan gerekli veteriner takibindeyse ve rutin olarak anti paraziter uygulamaları yapılıyorsa, zaten ecinococcus taşıyıcısı olmayacağından köpek tüylerinin insan saçından hiçbir farkı olmayacaktır.