Aşırı Düşünme Sorunu, Belirtileri ve Baş Etme Yöntemleri ;
Dilimize İngilizce’den geçen ‘’Overthinking’’ kavramı ‘’Fazla Düşünmek’’ anlamına gelmektedir. Overthinking adı verilen durumu az da olsa hepimiz bir parça yaşıyoruz. Bazen kitap okurken, bazen çalışırken, genellikle de uyumaya çalışırken... Kimi zaman daha farklı ne yapabileceğimizi görmek, kimi zaman yaşadığımız deneyimleri anlamlandırabilmek, kimi zamansa mükemmeli arzulamak gibi motivasyonlarla çıktığımız uzun ve zorlu düşünme yolculukları psikolojide Ruminasyon ya da Overthinking (Aşırı düşünme) olarak adlandırılmaktadır. Geçmişte yaşadığımız olayları veya gelecek hakkında karar vermeye çalıştığımız zamanlarda bazen bu düşüncelerin şiddeti artmaktadır. Baktığımızda çok normal olan bir durumdur. Ancak düşündüğümüz düşüncelerin tekrarlanması ve bu düşüncelere harcanan zamanın süresi artıkça ‘’normal’’ olmaktan çıkmaya başlar. Oysa ki aşırı detaylı düşünme süreci herhangi bir uyarandan tetiklenebilir ve yaşanan olumsuzluğu çözme eğiliminde değildir. Kişiler akıllarına gelen bu olayın ne anlama geldiğini, neden böyle hissettiklerini veya düşündüklerini, bunları düşünmeye daha ne kadar devam edeceklerini ve böyle giderse hayatlarının nasıl bir hal alacağını uzun uzun düşünebilirler. Bu durumun sürekli devam etmesi bireyde düşündükçe işin içinden çıkamayacağını ve sürekli olumsuzu düşünmesine sebep olabilir.
Overthinking Belirtileri Nelerdir ?
Overthinking en büyük belirtisi anlamından da belli olduğu gibi fazla düşünmektir. Olumsuz düşünceleri gereğinden fazla düşünmek ve bu düşüncelerin devamlılığına inanmak en büyük belirtisidir. Diğer belirtilerine baktığımızda; sürekli ‘eğer’ ve ‘keşke’ cümleleri kullanmak, sürekli geçmişte yaşadığınız şeyleri düşünme, çok düşünmekten kaynaklı uykusuzluk ve iştahsızlık, yeni kararlar vereceğinizde kendinizi yalnız hissetmek ve kaygılanmak gibi belirtiler görülmektedir.
Overthinking İle Baş Etme Yöntemleri Nelerdir ?
Öncelikle bu durum ile baş etmenize en çok destek veren yöntem farkındalıktır. Üzerinede aşırı düşündüğünüz konular tekrar gözden geçirin ve yapamadıklarınıza odaklanmak yerine yaptıklarınıza ve yapabileceklerinize odaklanın. Unutmayın ki her zaman bardağın boş tarafından bakmamalıyız! Dikkatinizi olumlu düşüncelere odaklayın. Sizi aşırı düşünmekten uzaklaştıran ve sizi mutlu edebilecek şeyleri yapmaya başlayın. Hırslı olmak belirli düzeyde iyi bir duygudur. Ancak mükemmel olmayı beklemek gerçek bir duygu değildir. Mükemmel olmayı beklerken kaybedebileceğimiz bir çok şeylerin farkında olmayabilirsiniz, mükemmeli beklerken ilerleme kaydetmek çokta mümkün değildir. Hatalarınızı kabul edin. Hataları kabul edebilmek yaşamınızda esnek davranabilmek için sizi motive eder. Bu yöntemlerin haricinde psikolojik destek alabilirsiniz. Aşırı düşünmenin üstesinden gelebilmek için psikoterapi, gerek duyulduğunda da ilaç tedavisi uygulanabilmektedir.