Sosyal medyanın etkileri günümüzde giderek çeştliliğini ve ciddiyetini arttıran bir konudur. Instagram, Facebook, Twitter ve Youtube başta olmak üzere farklı içeriklerin bulunduğu ortak amaçları paylaşım olan internet siteleridir. Bu platformların kullanım dozajları arttığında bağımlılık haline gelebilmektedir. Teknoloji bağımlılığı; dijital aygıtların aşırı ve kontrolsüz kullanılması sebebiyle ortaya çıkan bir bağımlılık türüdür. Tıpkı sigara bağımlılığı ya da alkol bağımlılığı gibi ruha zarar verecek düzeydedir diyebiliriz. Artık sadece gençlerin kullandığı sosyal platform olmaktan çıkarak genç, yetişkin ve yaşlı kesimlerede hitap etmektedir. Elbette günümüzün teknoloji çağı olduğunu unutmamakla birlikte, sosyal medya hayatımıza girerek birçok şey daha ulaşılabilir hale gelmiştir. Örneğin, iletişim. Artık bireyler uzaklarındaki veya yakınlarındaki tüm çevresiyle dakikalar içerisinde etkileşime geçebilir haldedir. Öyleyse insanların bu sıklıkla interaktif olduğu bu platformlarda, çevresine ve kendilerine zararları var mıdır ? Düşündüğümüzde hayatımızı kolaylaştıran mecraların zararı ne olabilir ki diye ancak sosyal medya kullanımının insan psikolojisine birçok olumsuz etkileri de görülmektedir.
Sosyal Medya Bağımlılığı Psikolojimizi Nasıl Olumsuz Etkiler ?
Sosyal medya kullanım oranını göz önünde bulunduracak olursak ne yazık ki bir bağımlılık haline gelmiştir. Yapılan birçok araştırma da sosyal medya bağımlılığının başta depresyon olmak üzere; anksiyete seviyesinde artış, kıskançlık vb. duygularımızı harekete geçirme, stres seviyelerinde artış, eğitim dönemlerini sürdüren bireylerin notlarında ve başarı performanslarında düşüş, isteksizlik (bir işe başlamada, ders çalışmaya başlamada) gibi birçok olumsuz etkisi vardır ve uyku problemlerine yol açtığı saptanmıştır. Bununla birlikte sosyal etkileşim içerisinde olduğumuz çevremiz zarar görebilir, günlük aktivitelerimizde erteleme ve iptaller gerçeklşebilir. Peki sosyal medya bağımlılığından nasıl kurtulabiliriz ?
Sosyal Medya Bağımlılığı Tedavisi
Öncelikle sosyal medya kullanımının bir bağımlılık derecesinde olduğu kararına varıldığında sonuçları derecelendirmek amacıyla uygulanan ‘’anamnez ve sosyal medya kullanım ölçeği’’ ile uygun tedavi modeline karar verilebilir. Bu tarz bağımlılıklarda kullanılan en yaygın yöntem Bilişsel Davranışçı Tedavi yöntemidir. Bağımlılık derecesi az olan kişilerde psikoterapi teknikleri ile sosyal medyadan nasıl uzak kalınabilir veya sosyal medyada geçirilen zamanları nasıl değerlendirilmeli gibi konular üzerine çeşitli psikoeğitimler verilerek ilerleme sağlanabilir. Ancak bağımlılık derecesi fazla olan kişilerde ön görülen yöntem psikiyatri eşliğinde (ilaç tedavisi) psikoterapi yöntemleridir.