Geceleri gözlerimiz ekrana kilitlenmişken, sabahları uykusuz gözlerle güne başlamak neredeyse modern hayatın normali haline geldi. Geceleri telefonumuza gelen ardı arkası kesilmeyen bildirimler her daim erişilebilir olmanın verdiği zorluk bizim en temel ihtiyacımız olan uykudan bizi alıkoyuyor. Uyku günümüz dünyasında bir lüks haline gelmiş durumda. Oysa uyku, fiziksel ve zihinsel sağlığımız için su içmek, yemek yemek kadar temel bir ihtiyaç.

Uykusuzluğun bir sürü fiziksel ve zihinsel soruna yol açabileceğini biliyor muydunuz?

Gece eç saatlere kadar ekran başında geçirilen süreler, iş stresi ve daha bir çok nedenden dolayı ‘düzgün’ bir şekilde uyumak zor bir hale gelmiş durumda. Uykusuzluk yavaş yavaş kendini göstermeye başladığında tahmin bile edemeyeceğiniz sorunlara yol açabiliyor. En temel etkeni yorgunluk olsa da olay sadece bu sorun ile sınırlı kalmıyor. Uykusuzluk bağışıklık sistemi, zihinsel sağlık, hatta kilo üzerinde bile olumsuz etkilere yol açıyor.

Uykusuzluğun etkileri sadece fiziksel olmakla da kalmıyor. Odaklanma, zihinsel yorgunluk, hafıza ve ruh hali üzerinde bi çok olumsuz durumlara uykusuzluk yol açıyor. Uykusuz kalmak yerine daha sağlıklı bir şekilde uyku düzeni oluşturmak bu durumun en önemli çözüm şekillerinden.

Bedenimizi ve zihnimizi seviyorsak yapmak zorunda olduğumuz temel olaylardan biri sadece. Tabi ki de düzenli ve sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak günümüz yaşantısında ne kadar olası biraz tartışılır. Ama bizler yine de kendimiz için  uyku saatine yakın ekran süresini azaltmak, kafein tüketimini sınırlamak ve rahatlatıcı bir uyku rutini oluşturmak, uyku kalitemizi artırmak bu hayatta yapabileceğimiz en iyi iyilik.

Bu yüzden uykuyu ihmal etmemek, hem bedenimiz hem de zihnimiz için yapabileceğimiz en önemli yatırımdır.