Yeni vergi paketinin hazırlığının yapılıyor olması gündemin en önemli konusu. Halk olarak beklentimiz, ucu, fazlası ile bize dokunmadan vergilendirme paketinin bir an evvel su yüzüne çıkmasıdır.

Ancak genel hatları ile basına yansıyan vergi paketinin ‘ oynatmaya az kaldı doktorum nerde’ denilecek detaylara sahip olduğunu belirmek isterim.
 

Vergi paketinin ilk kısmında yer alan kurye kardeşlerimizin, bahşiş gelirlerinin vergilendirileceği haberi gerçekten şaşırttı. Zira yağmur çamur, sıcak demeden bize bir şeyler taşıyan, okul harçlığını çıkarmak için kelle koltukta sokakları arşınlayan, evinin kirasını çıkarabilmek için çalışan babaların bu yönde bir vergiye tabi tutulmasını adil bulmuyorum. Daha doğrusu başka meslek grupları ya da farklı çözümler var diyorum. Onlardan da birazdan bahsedeceğim.
 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada "Motokurye gelirlerine, garsonların bahşişine yeni vergi yok, muafiyet getiriyoruz. Motokurye faaliyetleriyle bahşiş gelirlerinin vergilendirilmesini kolaylaştırıyoruz. Düzenleme ile motokurye faaliyetlerinden doğan ticari kazançlar basit usulde vergilendirilecek, bahşiş gelirleri normal ücret geliriyle ilişkilendirilmeyecek ve hizmet bedelinden ayrı gösterilerek KDV’ye tabi olmayacak" ifadelerini kullandı. 
Aslında bu yeni bir durum değil biz bu tutarları basit usüle tabi tutacağız diyor.
 

Yeni vergi paketi hazırlığını ‘çılgın proje' olarak nitelendiren İYİ Partili Mehmet Aslan ise bu durum için , "En çok da gençliği hedef alan bu Deli Dumrul sistemini birlikte durduralım" çağrısı yaptı. Bunu nasıl yapacaklarsa çok merak ediyorum. Daha önce yapılmayanları görünce bana bu söylem oldukça boş geliyor.
 

Vergilendirme paketi konusunda bir başka önemli iddia da ev sahipleri için geldi.
Ev sahiplerinin yıllık kira vergisini her ay peşin ödemek zorunda kalacağı öne sürüldü. Bankaya yatırılan kiranın yüzde 20’sinin vergi olarak kesildikten sonra kalanın ev sahibine aktarılması gündemi meşgul eden konular arasında.

Yasalaşırsa artık ev sahipleri her zam döneminde yapılacak olan kira artışlarının da bu duruma paralel olacağını düşünüyorum.
 

Hem kiracıya hem de ev sahiplerine sabır diliyorum.

Temmuz ayı başında Meclis’e gelmesi öngörülen yeni vergi paketinde yer alan bir başka vergilendirme haberi de yurtdışı çıkış harcı için geldi. Gelir İdaresi Başkanlığı sunumunda “3 bin lira olarak belirlenmesi ve harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılması” önerisi yer almıştı.

Tutar güncellenerek 1500 TL ‘ ye indirildi.
 

4 kişilik bir aile yurt dışına çıkmak isterse 6 bin lira ödeyerek seyahate gidebilecek.
 

Her nedense yurt dışından Türkiye’ye gelenler için bir vergilendirme hala bulunmuyor. Eğer devlet hazinesinin kalkınmasını gerçekten istiyor isek yurt dışından Türkiye’ye yaz tatili için gelen ‘bizim orda bir düzenimiz var ama ülkemize de hasretiz ‘ diyen Türk vatandaşlarından da Euro olarak vergi alınmalıdır. Neticede ülkemizi sevmek aynı zamanda fedakarca tutum sergilemektir.
 

Euro kazancı olan Türk vatandaşlarının bu konuya dahil olması gereken bir vergilendirme daha adil olacaktır inanıyorum.

Temmuz ayı yaklaştı.  Heyecan içinde açıklanacak yeni vergi paketini bekliyoruz. Yıllar önce Sefiller isimli romanı yazan Viktor Hugo’nun sözleri ile bitirmek isterim.
 

Ucuz olan ne kaldı ki?
Her şey ateş pahası
Ucuz olan tek şey dünyanın kahrı;
dünyanın kahrını çekmek bedava!

 

Sağlıkla Kalın.