Birleşmiş Milletler, 1992 yılında, Dünyadaki yoksulluğa işaret etmek ve yoksulluğu bitirmek amacıyla 17 Ekim'i Dünya Yoksullukla Mücadele Günü olarak belirlemiştir.1992 yılında gün belirlenmiş olsa da tarihi 1987 yılına dayanıyor.
Yüz binden fazla insan, bu tarihte, aşırı yoksulluk, şiddet ve açlık mağdurlarını anmak için 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin imzalandığı Paris Meydanında toplanmıştır. O günden itibaren günümüze kadar her kökenden, inançtan insanlar bağlılıklarını yenilemek ve yoksullarla dayanışmalarını sergilemek için her yılın 17 Ekim günü bir araya gelmektedir.
2023 Yılı verilerine göre dünyanın en yoksul ilk 5 ülkesi ve yoksulluklarına sebep olan durumları araştırdığımdaki sonuçlar çok çarpıcı gerçekten.
Burundi – 236.8 Dolar (gayri safi yıllık hasıla)
Burundi, dünyanın en fakir ülkeleri listesinde ilk sırada yer alıyor. Ülke, 2015'teki kanlı askeri darbeden bu yana bir dizi krizle karşı karşıya kaldı. Burundi bugün çok sayıda yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapıyor.
Somali – 445.8 Dolar (gayri safi yıllık hasıla)
Somali, dünyadaki en fakir on ülke listemizde ikinci sırada. Doğu Afrika ülkesi, ülke ekonomisi üzerinde önemli bir etkisi olan İslami grup Al Shabaab'ın bir dizi terör saldırısıyla boğuşuyor. 1990'larda ekonomi bugün olduğundan daha istikrarlı bir formdaydı.
Mozambik – 500.4 Dolar (gayri safi yıllık hasıla)
Son zamanlarda, Mozambik inanılmaz bir ekonomik genişleme yaşadı. Ancak ülke, dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer almaya devam ediyor. Mozambik, sanayi, madencilik ve tarım endüstrilerinde önemli ekonomik faaliyetlere sahiptir.
Orta Afrika Cumhuriyeti – 511.5 Dolar
Orta Afrika Cumhuriyeti, şu anda dünyadaki en az gelişmiş ülkelerden biridir. Orta Afrika Cumhuriyeti, yıllar boyunca çok sayıda kriz ve şiddet gördü ve yine de bunları düzeltmeyi başardılar. Elmas gibi doğal kaynaklara sahip olmalarına rağmen ekonomileri istikrarsızdır ve ortalama ömürleri 43 yıldır.
 Sierra Leone – 515.9 Dolar
Dünyanın en fakir 6. ülkesi Batı Afrika'da bulunan Sierra Leone'dir. Sierra Leone, on yıllık iç çatışmanın birçok olumsuz etkisine hâlâ katlanıyor. Çatışma sırasında, kalkınma için kullanılabilecek zamanın önemli bir kısmı savaşa yönlendirildi. 

Demokratik Kongo Cumhuriyeti – 548.1 Dolar
Demokratik Kongo Cumhuriyeti, şaşırtıcı bir şekilde dünyanın en fakir 8. ülkesi. Kaynaklar açısından en zengin Afrika ülkelerinden birinin listesinde yer almaları bunu şok edici kılıyor. 

Yer altı ve yer üstü kaynakları açısından bu kadar zengin ülkeler hala yoksullukla savaşıyor ise bunun kaynağına bakmak lazım. 
Hangi el bu ülkelerin kalkınmaması için neler yapıyor hiç düşündünüz mü?
Birleşmiş Milletler toplama kamplarına her yıl bir iyi niyet elçisi yolluyor. Yollanan insanların çoğu da insanların güven duyduğu medyatik isimler.
Bunlardan biri de Angelina Jolie…
Genellikle çekici kızıl saçları ile tanıdığımız bu Hollywood yıldızı, birleşmiş milletler kampında iyi niyet elçisi olarak görev yapıyor. Birleşmiş Milletler kampında o vamp kadın görüntüsünden çıkıp kahverengi saçları, koyu renk uzun elbiseleri ile elinde mülteci çocuklar ile gazetecilere poz veriyor.  Birleşmiş Milletler kampının varlığı şu sonucu ortaya çıkarıyor. Bu kadar zengin olan 3. dünya ülkelerinin hala bir başkasının vereceği ekmeğe muhtaç olması tamamen sömürü düzeni ile alakalı. 

Yer altı kaynağı elmas olan bir ülkenin özgürlük, eğitim, gelişim gibi araçlarının elinden alınması başka bir şey ile açıklanamaz. Bugün yoksul olan ülkelerin tarım, hayvancılık, sanayi ve ticaret yoksulluğunu yaşıyor olması tesadüf değildir.

Sağlıkla Kalın.